Salariile, ca un bulgăre nebun. România se scufundă în datorii

Salariile, ca un bulgăre nebun. România se scufundă în datorii

Strategia PSD-ului de a majora salariile bugetarilor începe să-și arate primele efecte. Nimeni nu știe ce va urma după, dar un lucru este clar. Schimbările sunt rapide, presiunile asupra firmelor private sunt și ele puternice, dacă nu chiar violente. În contextul în care România a intrat într-o criză de forță de muncă, ne putem aștepta la orice.

La deschiderea granițelor pentru o forță de muncă mai ieftină, la scăderea exporturilor, la o creștere a prețurilor, la prăbușirea întreprinderilor mici și mijlocii care nu pot face față competiției salariale etc. Nimeni știe și nu are o proiecție a consecințelor. Seamănă cu un soi de măsură economică încropită, din registrul de gândire a lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea.

Cel puțin o consecință este limpede, constată COTIDIANUL. Începe să fie de-a dreptul ispititor să lucrezi la stat, să ajungi, cumva, la un salariu de bugetar. Se mărește distanța dintre funcționarul public și angajatul din economia privată. Ce rezultă? O armată devotată partidului care s-a aflat la baza acestei inițiative nebune. Cu primării conduse de oameni așezați pe salarii între 4.000 și 15.000 de lei, PSD-ul ajunge la o forță birocratică interesată de menținerea unei puteri politice. Vom avea campanii electorale pentru alegeri locale la care toată funcționărimea din primării va lupta pentru victoria PSD-ului. În plus, România se va împrumuta la greu, iar taxele pe muncă și pe proprietăți vor crește vertiginos.

Deja statul român se afundă tot mai mult în datorii. Ministerul de Finanţe trebuie să împrumute în acest an 74 de miliarde de lei, din care 50 de miliarde de lei sunt necesari numai pentru rostogolirea datoriilor ajunse la scadenţă. Adică pentru a achita ratele, dobânzile şi comisioanele aferente împrumuturilor interne şi externe pe care statul le-a făcut până acum. Nota de plată pentru dezmăţul public pe banii altora este împovărătoare. Din cele 50 de miliarde de lei, 10,4 miliarde de lei sunt numai dobânzi şi comisioane. Adică, susține ANTENA3, statul aruncă în fiecare zi peste 28,7 milioane de lei, circa 6,4 milioane de euro, numai pe dobânzile aferente datoriei.

sursa: ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*