Nu știu dacă e neapărat ardelenească ciorbă asta nemțească, dar o întâlnesc des la Cluj, la Huedin și deloc în sud sau în Moldova. I se poate adăuga și o lingură de smântână sau, dacă vreți un pic de iz balcanic, zeamă de lămâie. E o ciorbă groasă, cunoscută în întreaga Europă.
Ingrediente:
400 g linte (roșie, verde, galbenă, mare, mică, de care-o fi…)
200 g afumătură (ceafă, picior, cârnați, slănină)
1 morcov, 1 ceapă
5 căței usturoi
1 legătură pătrunjel
sare, piper, oțet (sau alte acrituri ardelenești) după gust
Mod preparare
Seara:
Se grijește (se spală, alege etc.) lintea, se lasă o noapte în multă apă rece.
Dimineața:
Se fierbe în aceeași apă în care s-a umflat – circa 1,5 litri – împreună cu ceapa întreagă și morcovul, usturoiul și afumătura tăiate felii
Dușa 1 oră, dacă s-a muiat lintea, se adaugă sarea și piperul, oțet, verdeață. A,a se și oferă!