Elevii clujeni, încurajați să practice meșteșugurile tradiționale

Elevii clujeni, încurajați să practice meșteșugurile tradiționale

Zeci de elevi clujeni și-au petrecut o parte din vacanța de vară aprofundând meșteșugurile tradiționale. O parte dintre ei au reprezentat județul la faza națională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, desfășurată la Sibiu, în timp ce alții au fost prezenți la Tabăra de meșteșuguri artistice „Tradiții Clujene”, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

Astfel, în perioada 9 – 14 august 2017, la Caps -Valea Ierii, în tabăra care aparţine Palatului Copiilor Cluj, elevii clujeni și-au aprofundat cunoștințele despre meșteșugurile tradiționale specifice judeţului nostru, precum: cusături, prelucrare lut, realizare podoabe din mărgele și pictură. Este vorba despre câștigătorii premiilor I, II sau III la Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”.

Cei aproape 30 de elevi au provenit de la următoarele școli clujene: Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Liceul cu Program Sportiv, Seminarul Teologic Ortodox, Clubul Copiilor Dej, Clubul Copiilor Huedin, Școala Specială Centru de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă/Integrată, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Alexandru Vaida-Voevod” și Școala Cășeiu – Structura Rugășești. Aceștia au participat la activitatea care s-a desfăşurat în cadrul unor ateliere de meşteşuguri, sub îndrumarea unor meşteri din Asociația Meșterilor Populari Clujeni, bucurându-se, totodată, de drumeții și excursii.

Tabăra, organizată anual în mod gratuit de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, se doreşte a fi o răsplată pentru elevii care practică meşteşugul în cadrul atelierelor opţionale din şcoli şi cluburi de copii fiind, în același timp, un îndemn în a nu-şi abandona pasiunea. Încurajarea lor este esenţială deoarece, alături de profesorii lor, ei duc mai departe practicarea meşteşugurilor artistice autentice, aflate pe cale de dispariție.

ziuanews.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*