INS: 69,6% dintre gospodăriile româneşti se zbat în sărăcie

INS: 69,6% dintre gospodăriile româneşti se zbat în sărăcie

Cu venitul total net lunar realizat anul trecut, doar 30,2% dintre gospodăriile din România şi-au permis să îşi cumpere haine noi, numai 18,1% au avut o săptămână de concediu în afara casei, dar o treime nu şi-au plătit la timp întreţinerea locuinţei.

Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată starea jalnică în care se zbat mai bine de două treimi (69,6%) dintre gospodăriile româneşti, care nu pot face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat. O mare parte dintre venituri merg pe impozite, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, care au deţinut, în 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale unei gospodării, ridicându-se, în medie, la 513 lei/lună. Din această sumă, impozitul pe salariu a reprezentat 39,7%, faţă de 39,5% în 2015, iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) 58,4%, comparativ cu 56,3% în 2015. Tot în anul 2015, ponderea taxelor şi impozitelor era de numai 19% din cheltuielile totale, iar suma se ridica la 446,1 lei/gospodărie.

Aproape două treimi din bani merg pe mâncare

Pe lângă taxe şi impozite, o altă destinaţie importantă a cheltuielilor gospodăriilor este consumul, care a deţinut, în medie pe ansamblul gospodăriilor, 71,7% din cheltuielile totale. Cheltuielile de consum au reprezentat 1.810 lei/lună/gospodărie, iar cheltuielile băneşti pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unităţile de alimentaţie publică), nealimentare şi pentru plata serviciilor s-au ridicat la 1.612 lei/lună (63,9% din cheltuielile totale).

Cealaltă parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (produsele alimentare şi nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei), a fost de 198,1 lei/gospodărie şi a reprezentat 7,8% din cheltuielile totale.

Mobila nouă – un lux

Ca urmare a acestei situaţii, o treime dintre gospodăriile din România nu şi-au plătit la timp întreţinerea locuinţei, 14,5% n-au avut bani pentru energia electrică, 6,4% nu şi-au putut achitat la timp abonamentul radio-TV, iar 6,2% – telefonul.

Aşa cănu este demirare că doar 6,4% dintre gospodăriile româneşti au avut bani pentru înlocuirea mobilei uzate şi/sau demodate, 13,3% şi-au luat produse electrocasnice, iar 11,7% au mers la spectacole de teatru sau cinema. De asemenea, numai 16,1% dintre gospodăriile din România şi-au putut permite cărţi, ziare sau reviste.

Salariaţii plătesc cele mai mari taxe

Impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mai mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2016, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 29,2% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 13,6% pentru cele de şomeri, 9,8% pentru gospodăriile de pensionari, 4,9% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 3,7% în cazul gospodăriilor de agricultori.

De altfel, în anul 2016, cuantumul mediu al transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariaţi a fost de 13,9 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori, de 10 ori mai mare decât transferurile plătite de gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole, de 5,6 ori mai mare decât al celor de pensionari şi de 4,1 şomeri sau mai mare decât al gospodăriilor de şomeri.

Noroc cu rudele şi prietenii

Pentru a putea face faţă cheltuielilor curente, 10,6% din gospodării au apelat la muncă suplimentară, 11,2% la ajutoare financiare, fără obligaţia de restituire, de la rude sau prieteni, 6,5% la împrumuturi de la rude, prieteni sau alte persoane, iar 7,3% la economii.

surse: ins.ro, ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*