Tabăra de tineret „Tradiție și noutate”, la Mănăstirea Nicula

Tabăra de tineret „Tradiție și noutate”, la Mănăstirea Nicula

În perioada 21-26 august 2017, la Mănăstirea Nicula, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a taberei „Tradiție și noutate”, la care au participat 30 de tineri veniți din toată țara.

În prima zi, tinerii s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care le-a urat bun venit în Mitropolia Clujului și la Mănăstirea Nicula. Mitropolitul Andrei le-a vorbit despre rolul misionar pe care aceștia îl au în societate și în Biserică, dându-le mai multe exemple de sfinți tineri din Vechiul Testament și din viețile sfinților, adevărate repere pe calea vieții creștine.

În prima seară, participanții au avut prilejul de a se cunoaște prin joc și au socializat pe baza unor subiecte tematice indicate de organizatori, membri ai conducerii A.S.C.O.R. și A.T.C.OR. Cluj. Tinerii au luat parte la programul slujbelor Mănăstirii în fiecare dimineață și seară, în cadrul cărora s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. A doua zi, după Sfânta Liturghie, tinerii au aflat de la ghidul mănăstirii, Părintele Pantelimon, istoricul acestei icoane, evenimentele semnificative prin care a trecut așezământul monahal și au vizitat biserica din lemn și icoanele vechi din patrimoniul UNESCO.

Programul taberei a inclus și grupuri de discuții, jocuri, cântece la chitară și diverse ateliere: de confecționat opinci, icoane litografiate, cruciulițe și brățări din ață, decorat cutii prin tehnica șervețelului, chitară și teatru.

Miercuri, tinerii s-au bucurat de prezența și cuvântul duhovnicesc al Părintelui Siluan, după care a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri. Seara, aceștia au vizionat filmul „Binecuvântată fii închisoare” și au dezbătut aspectele principale evidențiate în film.

Ziua de joi a fost dedicată voluntariatului în Biserică și a lucrului în echipă. Inspectorul de tineret din Arhiepiscopia Clujului, Radu Copil, le-a ținut o prezentare powerpoint despre pașii necesari pentru organizarea unei activități de o zi pentru copii în comunitatea parohială. Apoi a urmat Marele Joc, o competiție antrenantă pe echipe, care a presupus parcurgerea a 10 sarcini de grup și deslușirea a trei citate ale lui Nechifor Crainic: „Eroismul e arta de a sluji neamul prin sacrificarea ta”, „Culmea umanului, și anume cel mai bun dintre oameni, rămâne sfântul, nu geniul” și „Cine cunoaște numai teoretic adevărul și cuvintele Evangheliei, poate fi un savant, dar nu un creștin”.

După jocurile de seară, tinerii au cântat la chitară în jurul focului de tabără. Vineri dimineața au continuat discuțiile duhovnicești cu Părintele Siluan. N-au lipsit atelierele, grupurile de discuții, jocurile de grup și nici alte activități sportive. Seara a fost rezervată pentru slujba Vecerniei și Sfântul Maslu.

Sâmbătă, ultima zi de tabără, înainte de întoarcerea la Cluj, tinerii au primit din partea organizatorilor cărți duhovnicești în cadrul adunării de rămas bun, și-au împărtășit experiențele trăite în această tabără și au completat chestionarele de evaluare a taberei.

Tabăra „Tradiție și noutate” este un proiect național, derulat în Patriarhia Română, prin cele șase centre mitropolitane, care organizează câte o tabără pentru tineri cu vârsta între 18 și 23 de ani, reprezentanți ai eparhiilor din țară.

sursa: A.T.C.O R. Cluj, radiorenasterea.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*