Imam baialdî  (rețetă dobrogeană de vinete umplute)

Imam baialdî (rețetă dobrogeană de vinete umplute)

Pe lângă sarma, baclava, pilaf și ciorba de burtă (ișkembe), turcii ne-au mai dat un fel de mâncare pe care nu-l mai apreciem, din păcate, așa cum ar trebui: imam baialdî. O bogăție de gusturi și culori, o mâncare la fel de bună în vara toridă, ca la începutul molcom de toamnă…

Oricum, nu e gospodină în Dobrogea sau pe tot întinsul sudic al României care să nu știe să gătească imam baialdî. Rețeta fiind veche de tot, de multă vreme am băgat-o în cărțile nostre de bucate, chiar dacă o numim cava mai prozaic, vinete umplute sau mâncare de vinete. Altfel, imam baialdî înseamnă imamul a leșinat (sau a înnebunit, după caz!).

Legenda spune că, în urmă cu multe sute de ani, femeile musulmane nu aveau voie să iasă din casă și să facă singure piața. De aceea, în casa imamului (preot musulman), acesta era cel care cumpăra toate cele necesare. Într-o zi însă, a uitat să cumpere alimente, iar soția lui a fost nevoită să gătească numai din ce rămăsese prin cămară, respectiv vinete, ardei și ulei de măsline. Ea a pregătit un fel de mâncare ce a fost pe placul imamului care a și lăudat-o pentru priceperea ei. A doua zi, femeia i-a spus soțului să cumpere și ulei de măsline, dacă tot face piața. Imamul s-a mirat, pentru că știa că mai este un vas plin în cămară. Atunci, nevasta i-a spus că a pus tot uleiul în mâncare: „Ai văzut că, deși nu era nici un pic de carne, mâncarea a fost foarte gustoasă, pentru că am scăldat vinetele în ulei”.

Auzind că a mâncat ceva pregătit cu un vas întreg de ulei de măsline, scump, imamul a leșinat!

Dacă imamul înnebunea la mâncarea asta, mânăstirile românești au înălțat-o drept cea mai de preț „lucrare de post”, iar în vechiul București „nu se putea birt serios fără tocmeală de vinete cu roșii și usturoi, că nu mai venea lumea, se ducea la alții…”

Rețeta nu-i nici pe departe atât de complicată pe cât pare. Constantin Bacalbașa în „Dictatura gastronomică” zice așa:

„Ia pătlăgele vinete mici, curăță în lung și la intervale taie o șuviță din coajă, crestează-le și împănează-le cu usturoi. Opărește-le cu apă sărată, taie ceapa și prăjește-o cu untdelemn. După ce s-a rumenit, dar nu prea mult, adaugă bulion de pătlăgele roșii sau, vara, pătlăgele fără pieliță și semințe, tăiate mărunt. Mai adaugă ardei gras, tăiat în pătrate mici, mărar, pătrunjel tocat și amestecă toate cu sare, puțin vin alb și puțină apă caldă. Amestecul acesta îl așezi într-o tavă, peste el înșiră pătlăgele vinete, și pune la cuptor. Mai toarnă puțin untdelemn și puțin vin, pune și puțin pier și lasă în cuptor până ce se înmoaie bine amestecul.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*