Conform unei situaţii prezentate de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Cluj în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural, în judeţul Cluj există 653 obiective de învăţământ preuniversitar de stat. Dintre acestea, 558 au primit autorizaţie sanitare, adică 85,45 la sută dintre unităţi, în timp ce un număr de 95 de obiective (14,55%) sunt fără autorizaţie. Reprezentanţi DSP Cluj susţin că faţă de anul trecut, numărul unităţilor de învăţământ autorizate a crescut de la 84,20 la sută la 85,45 la sută. Printre obiectivele autorizate în acest an se numără o şcoală din Viişoara, una din Unguraş şi Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Cluj Napoca. În schimb, s-a retras autorizaţia sanitară la o şcoală din comuna Beliş pentru apă nepotabilă şi Şcoala primară Bathory din Cluj-Napoca pentru acoperiş neetanş cu infiltraţii pluviale, pod degradat, canalizare care refluează.
În privinţa grădiniţelor, în acest an sunt neautorizate 33 de astfel de unităţi, faţă de 29 în 2016. Cât priveşte unităţile de învăţământ mediu, singura unitate de acest tip fără autorizaţie este Liceul Tehnologic „Someș” din Dej.
Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Dorina Duma a arătat că principalele motive ale neautorizării sanitare sunt legate de lipsa apei potabile(54 şcoli), lipsa apei curente(22 cazuri), grupuri sanitare necorespunzătoare(23 obiective), clădiri degradate(9 obiective) şi nerespectarea normelor privind circuitele funcţionale şi asigurarea spaţiilor funcţionale. Conform datelor prezentate, şcolile din zona rurală stau cel mai prost la capitolul privind respectarea normelor sanitare. Aici 87 şcoli, adică 31,3 la sută din unităţi, nu au putut fi autorizate, iar elevii vor începe şcoala în clădiri unde nu există toalete şi apă. Potrivit celor prezentate ieri la Colegiul Prefectural şi în zona urbană au fost identificate opt unităţi şcolare care nu au putut primi autorizaţie sanitară. Printre acestea se numără Grădiniţa Aşchiuţă cu orar prelungit din Cluj-Napoca, str. Nirajului( pentru lipsa cabinetului medical şi spaţii insuficiente la blocul alimentar),
Grădiniţa cu program prelungit “Pinochio”- Câmpia Turzii (pentru acoperiş neetanş cu 50% tavane infiltrate meteoric), Şcoala primară a Liceului Teoretic “Bathory” din Cluj-Napoca(pentru acoperiş degradat cu infiltraţii meteorice, canalizarea refluează), Grădiniţa cu program prelungit “Arlechino”din Dej (fără circuite la blocul alimentar, mobilier şi ustensile vechi, degradate,spaţii insuficiente la spălătorie), Liceul Tehnologic Someş Dej (clădire degradată), şi atelierele Liceului Tehnologic ”Someş” Dej. Reprezentanţii DSP Cluj au mai arătat că la nivelul zonei rurale arondate municipiului Cluj-Napoca sunt 126 de unităţi şcolare, iar 38 la sută dintre acestea nu sunt autorizate.
Inspectorul şcolar general Valentin Cuibus a afirmat, în cadrul şedinţei de la Prefectură, că, în această toamnă, în judeţul Cluj, vor începe şcoala 97.294, precizând că până în 15 septembrie vor fi distribuite în şcoli 7400 de pachete rechizite în valoare de 133.718 lei pentru elevii cu situaţie materială precară. Cuibus a mai arătat că au fost achiziţionate 74.634 manuale noi şi 62.593 manuale digitale pentru clasele I-IV. Totodată, şeful ISJ Cluj a precizat că în această vară 151 de clădiri (adică 38,3 la sută) ale unităţilor de învăţământ au beneficiat de reparaţii curente. La trei dintre aceste unităţi, lucrările vor fi gata abia după începerea anului şcolar. Este vorba de Grădiniţa „Lumea Piticilor” din Dej, Liceul reformat din Cluj-Napoca, Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Cluj-Napoca şi Liceul „Petru Maior” Gherla.
ziarulfaclia.ro
Foto: dej24.ro