„Spațiu și timp”, la Galeria de Artă din Dej

„Spațiu și timp”, la Galeria de Artă din Dej

La Galeria de Artă a municipiului Dej a avut loc miercuri, 6 septembrie, vernisarea expoziției de pictură și grafică, „Spațiu și timp”, semnată de plasticiana Mariana Codorean-Picovici. Despre autoare și lucrările expuse pe simeze, au vorbit prof. Constantin Albinetz, șef Serviciu Cultură din cadrul Primăriei Dej și artistul plastic Alexandru Picovici, președintele UAP din Turda.

Absolventă a Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Artă și Design Cluj (promoția 1985, clasa conf. univ. dr. Ioana Antoniu), unde obține și un masterat în domeniul „Artelor plastice, decorative și design – secția Pictură” (clasa prof. Univ. dr. Ioan Sbârciu), Mariana Codorean-Picovici (n. 1966) este, începând cu anul 2010, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Turda. Cu o activitate artistică de peste treizeci de ani, expune constant în cadrul unor expoziții personale și colective, la galeriile de artă din Turda, Cluj, Bârlad etc., fiind prezentă de asemenea la Simpozioanele de Artă organizate în: Rimetea, Lupșa, Măguri-Răcătău, Cheile Turzii și Poșaga.

Reunind 41 de lucrări, din care o parte însemnată aparțin ciclurilor generic întitulate „Poarta” și „Timp și tradiții”, expoziția de la Dej reprezintă parcursul artistic al Marianei Codoreanu-Picovici, din ultimii zece ani, de la figurativ, la non-figurativ, de la căutările inerente anilor de formare, la provocările și decantările stilistice aduse de maturitate.

Descoperindu-și, se pare, adevărata „voce interioară”, artista sugerează în lucrările ei, printr-o paletă cromatică rafinată și o stilizare judicioasă a formelor, numeroasele metafore legate de timp și spațiu, cu bogate rezonanțe simbolice: roți dințate, porți, chei, lacăte, lanțuri etc. De unde și senzația că timpul, devenit „imagine”, se „regăsește” nu doar în ecuație cu spațiul, ci și în ipostaza de „memorie” a spiritualității omenești.

O expoziție frumoasă, pe care dejenii iubitori de artă o pot vizita până la sfârșitul lunii septembrie.

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*