Guvernul declanșează apocalipsa financiară!

Guvernul declanșează apocalipsa financiară!

Guvernul a tăiat zece miliarde de lei de la investiții, după rectificarea bugetară, bani care vor fi folosiți pentru majorarea pensiilor și a salariilor. Este cea mai mare tăiere de cheltuieli de investiții făcută vreodată, dar și cea mai mare creștere de cheltuieli cu salariile bugetarilor, de la 57 de miliarde de lei în 2016, la 69 miliarde de lei în 2017, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Rectificarea bugetară operată de Executivul condus de Mihai Tudose presupune o creştere a cheltuielilor bugetare de 1,7 miliarde de lei, şi o creştere a veniturilor de circa un miliard de lei, în cele trei luni şi jumătate rămase din acest an. Cel mai mult s-a tăiat de la investiţii, în special cele din infrastructură, ca să se onoreze promisiunile de creştere a cheltuielilor sociale. Cum ar fi arătat rectificarea dacă, într-un exerciţiu de imaginaţie, în România nu ar fi existat celebrele pensii speciale. ECONOMICA.NET a calculate că dacă statul nu plătea pensii speciale, avea bani pentru salariile tuturor bugetarilor.

În plus, premierul Mihai Tudose mai dă o lovitură asiguraţilor la Pilonul II. Acesta a declarat marţi că, în cazul în care se va ajunge ca Pilonul II de pensii să devină opţional, populaţia nu va fi consultată în legătură cu această variantă, dar va avea posibilitatea să opteze. „Dacă se ajunge în acea situaţie nu va fi o consultare a populaţiei, ci va fi prezentată situaţia şi populaţia optează”, a spus Mihai Tudose, întrebat la finalul BPN al PSD cum va consulta Guvernul populaţia în cazul în care Pilonul II de pensii va deveni opţional. Săptămâna trecută, premierul Mihai Tudose a anunţat că Pilonul II nu va fi desfiinţat, dar că este posibil să devină opțional.

Creşterile salariale din sectorul bugetar şi a contribuţiilor către stat au creat dezechilibre în bugetele mai multor primării. În mai multe localităţi din ţară primarii nu mai au bani de salarii, după ce au majorat lefurile. Este şi cazul Primăriei Dimăcheni, din judeţul Botoşani, al cărei buget este gol, nemaifiind bani pentru salarii, dar nici pentru lemnele de foc necesare încălzirii birourilor, anunță COTIDIANUL, care precizează, cu numeroase alte exemple, că aceste instituții nu mai are bani de funcţionare, având deja datorii la iluminatul public, la compania care adună gunoiul şi restanţe la plata navetei profesorilor.

Întrebat, după şedinţa BPN al PSD, ce le transmite acestor primari şi cum comentează situaţia, premierul Mihai Tudose, citat de GÂNDUL, a replicat: „Legea prevedea că ei pot să îşi mărească salariile în limita bugetară. Dacă au sărit de limita bugetară, e problema lor”. „Împreună cu ei am hotărât ca mecanismul de salarizare să fie unul care să se bazeze pe autonomia locală, dar şi pe responsabilitatea celor care conduc primăria. Ei nu au avut decât o limită minimă şi maximă. Nimeni nu i-a forţat să aibă foarte mulţi angajaţi sau foarte puţini angajaţi”, a declarat, la rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea.

sursa: ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*