Începând de anul trecut, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, care a afectat în special copiii cu vârste de până la 4 ani, situație generată de scăderea ratei de vaccinare în cazul vaccinului împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de judeţe.
Până în 15 septembrie a.c., au fost înregistrate 9.233 de cazuri de rujeolă, mai multe cu 129 faţă de săptămâna anterioară. Şi în judeţul Cluj s-au înmulţit îmbolnăvirile, numărul cazurilor ajungând la 294.
În ţară, 34 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza acestei boli, ultimul deces fiind raportat în urmă cu două săptămâni — un copil de cinci luni, din județul Neamț.
Decesele au fost înregistrate în judeţele Timiş (9), Dolj (7), Arad (6), Caraş-Severin (3) şi câte unul în Bihor, Cluj, Călăraşi, Neamț, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi în Bucureşti.
Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost adoptat, miercurea trecută, de Guvern. Proiectul a fost transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli.
În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.