Chinezii, interesaţi să deschidă un Centru de Genomică și Analiză Biologică la Cluj

Chinezii, interesaţi să deschidă un Centru de Genomică și Analiză Biologică la Cluj

Reprezentanții Bejing Genomics Institute (BGI) din China, una dintre cele mai mari companii de genomică din lume s-au întâlnit luni, 25 septembrie, cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan. Vizita, programată și organizată de clusterul Cluj IT a avut un scop informativ/prospectiv, compania chineză dorind să dezvolte un hub de cercetare în domeniul bioinformaticii în sud-estul Europei, Clujul fiind una dintre principalele opțiuni avute în vedere.

Potrivit unui comunicat al CJ Cluj, reprezentanții BGI au dorit să afle atuurile județului Cluj pentru o astfel de investiţie. Astfel, pentru reușita acestui deziderat, delegația chineză a insistat pe necesitatea existenței unei bune relații de colaborare cu domeniul medical – spitale, centre de cercetare medicală, mediul universitar și sectorul IT clujean. În acest sens, compania BGI urmărește identificarea unei locații ideale, care să corespundă specificului și necesităților derulării investiției, respectiv un oraș universitar cu o populație dimensionată, un sprijin activ și constant din partea autorităților locale, o bună colaborare cu spitalele din oraș, o infrastructură medicală și de transport bine pusă la punct, acces la date medicale, posibilitatea efectuării de teste clinice.

În cadrul întâlnirii vicepreşedintele CJ Cluj a expus punctele forte ale județului între care faptul că „este una dintre cele mai dezvoltate regiuni din Europa de Est, cu o poziționare geo-strategică deosebită, respectiv la aproximativ 600 km distanță de nu mai puțin de 8 capitale europene. Infrastructura de transport este una foarte bine pusă la punct, Aeroportul clujean fiind unul dintre hub-urile aeriene cele mai mari din această zonă, care oferă o conexiune directă și indirectă cu țări din întreaga lume. Capabilitățile de transport mărfuri sunt susținute și de existența, pe teritoriul țării noastre, a unui serviciu de curierat specializat în domeniul medical. Clujul are, de asemenea, un sector IT foarte dezvoltat, aproximativ 10% din populația orașului muncind în acest sector, accentul fiind pus și pe viteza de transfer a datelor prin internet, sens în care România se află în top 5 mondial. Nu în ultimul rând, în ceea ce privește locația dezvoltării unei astfel de investiții, domnul Vakar Istvan a propus ca variantă Parcul Tehnologic Tetarom IV, momentan aflat în construcție, acesta foarte potrivit din punct de vedere al necesității de teren, amplasare și acces la infrastructură”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*