Ziua Recoltei și Festivalul Plăcintelor Someșene, la Dej

Ziua Recoltei și Festivalul Plăcintelor Someșene, la Dej

Primăria municipiului Dej a organizat duminică, 8 octombrie, Ziua Recoltei, manifestare desfășurată în Piața Bobâlna din centrul orașului, pentru prima dată având inclus în program și un Festival al Plăcintelor Someșene. Un festival organizat de Serviciul Cultură Sport Turism din cadrul Primăriei Dej și Centrul Turistic de Informare Dej, în colaborare cu Centrele Turistice din Cășeiu, Ciceu-Mihăiești, Cuzdrioara, Mica, Vad și câțiva producători locali interesați de eveniment.

În pofida timpului „răcoros”, standurile producătorilor dejeni şi din comunele arondate municipiului, s-au bucurat de numeroşi vizitatori şi cumpărători. La orele amiezii a apărut totuși soarele, astfel că, atmosfera s-a însuflețit în mod vizibil.
După o scurtă alocuţiune rostită de primarul Costan Morar, cei prezenţi la târguieli au avut parte de un spectacol artistic susţinut de artiştii şi colaboratorii Casei Municipale de Cultură din Dej și prezentat de Mariana Reman.

La reușita programului și-au dat concursul: Orchestra de muzică populară „Someşana” dirijată de Zenu Zanc, Ansamblul folcloric „Someşana” şi soliştii: Alexandra Moldovan, Zina Doboș, Gavril Ciciovan, Claudiu Moldovan, Camelia și Diana Rodilă, Iulia Iosip, Ramona Haranguș, Alina Zanc, Adela Zanc, Ioana Breda Morar, Felix Gălan și Ioan Dordoi.

De asemenea, la reușita acestui eveniment de tradiție în municipiul de pe Someș, au contribuit nu doar belșugul de produse, ci și mustul proaspăt stors în teasc, micii, cârnații fripți, gulașul și nelipsitele kurtos, dar mai ales plăcintele pe care „socășițele” nu „joiau” (ca, să folosesc o expresie locală) să le coacă în ritmul cerut de mulțimea pofticioșilor. Plăcintele au fost așadar vedetele, bunătăți la fel de tradiționale ca și târgul însuși.

M.V.
Foto: Oprișan Zoltan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*