Dovleac copt cu miere, rețetă de miez de toamnă

Dovleac copt cu miere, rețetă de miez de toamnă

Nu știu cum sunteți domniile voastre, dar eu când dă frigul, în mijlocul toamnei, nu-mi doresc decât… o plăcintă cu dovleac! Știu, știu, n-am pretenții multe. Mai ales că știu exact de unde să iau miezul de dovleac pentru plăcintă: din patria dovlecilor uriași.

Zic „patria” și nu „satul”, pentru că prin ținutul Buzăului tot afli că i-a mai crescut câte unuia, la câmp ori în grădină, câte un bostan uriaș.

De Ionel Horhocea cred c-ați auzit de mai multe ori. Cultivă dumnealui, în câmp, peste 200 de soiuri diferite de dovleci, din care cei mai mulți sunt buni și de plăcintă – chiar de nu le zice plăcintari –, dar se fac din ei și ciorbe și sarmale, ba sunt folosiți și drept… oală-n care fierb bucatele. Ionel Horhocea e vestit pentru dovlecii pe care i-a dus și-n alte țări. Să-i vadă lumea de arătoși! Ba chiar le-a dedicat și-un festival, la el acasă, la Poșta Câlnău. Recordul de greutate îl deține un dovleac de 122 de kg, care a fost starostele toamnei, acum un an. ăl din 2017 abia ce depășise suta!

Dar ce nu știe grădinarul nostru e că tot la el în județ, la Movila Banului, cineva a recoltat un bostan de 123 de kilograme. Dacă ajungea cumva octogenarul Petre Glodeanu cu „dihania” la Poșta Câlnău, la Sărbătoarea Dovleacului, i-ar fi fost recunoscut recordul. N-a fost să fie. Dar primind noi veste… de poveste, dăm sfoară-n țară, să se știe.

Și-acum, să vă dăm și o rețetă. Cea mai simplă dintre toate: Dovleac copt, cu miere!

Ai trebuință de: 800 g dovleac (zis și plăcintar), 100 g zahăr, 100 g miere; facultativ: zeama de la o lămâie.

Cum se procedează: Dovleacul se curăță de coajă și de sâmburi, se taie în cuburi, se tăvălește prin zahăr tos și se așază într-o tavă care se dă la cuptor, la foc moderat, până începe să se rumenească. Se scoate, se așază pe un platou și se toarnă deasupra miere, înainte de a se aduce la masă.

Cine dorește, înainte de a turna mierea, poate stropi dovleacul cu zeama unei lămâi.

Simona Lazăr – antenasatelor.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*