Procesul de închidere şi ecologizare a celor şase rampe neconforme din judeţ este în curs de finalizare, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Potrivit acestuia, lucrările sunt avansate şi că au fost deja finalizate în proporţie de 100% terasamentele, aşternerea stratului suport de pământ precum şi forarea puţurilor pentru evacuarea gazelor. În acelaşi timp, la rampele din Turda şi Huedin se execută în momentul de faţă aşternerea de geomembrane pentru impermeabilizare şi aşternerea stratului de acoperire. În acest context, nemaiexistând în prezent deşeuri care să genereze poluare, nu se mai poate pune nici problema vreunei eventuale sancţiuni.
„E important e ca toţi clujenii să înţeleagă faptul că nu vorbim doar de Pata Rât, ci de şase rampe neconforme din întreg judeţul şi că lucrurile se mişcă în direcţia bună. Alături de Pata Rât unde expertiza ne va indica săptămâna viitoare măsurile ce se impun în urma alunecării de teren, lucrările la Turda, Huedin şi Gherla decurg într-un ritm alert, iar cele de la Dej şi Câmpia Turzii au fost deja licitate” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
Rampele de gunoi din judeţ au fost împărţite în două loturi: primul – Pata Rât de lângă Cluj-Napoca, Huedin, Gherla şi Turda, în vreme ce lotul doi include rampele de gunoi din Dej şi Câmpia Turzii. În urma procedurii de evaluare o ofertelor a fost declarată câştigătoare pentru lotul 1 Asocierea SC Nord Conforest SA – SC Interdevelopment SRL – SC Finara Consult SRL, cu o propunere financiară fără TVA de 27.267.933,79 de lei, iar pentru lotul 2 – Închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane Dej, Câmpia Turzii, Asocierea SC Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger GmbH&Co.KG – Coplan Consultanţi Arhitecţi Ingineri SRL, cu o propunere financiară, fără TVA, de 8.098.330,08 de lei.
Prin aceste contracte, firmele câştigătoare au trebuit să îndeplinească activităţi de proiectare precum şi de execuţie lucrări de închidere a depozitelor neconforme, activităţi care presupun: elaborarea documentaţiilor pentru obţinerea tuturor avizelor, acordurilor şi autorizaţiei de construire; elaborarea proiectului tehnic (faza PT, CS, DE); obţinerea tuturor avizelor, acordurilor şi a autorizaţiei de construire; proiectarea racordurilor pentru utilităţile aferente; lucrări de reabilitare a amplasamentelor depozitelor; lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor; lucrări de monitorizare; execuţia racordurilor aferente utilităţilor.
CJCluj
Foto: ziaruldecluj.ro