Linie de gardă în specialitatea ATI,  la Spitalul de Recuperare Cluj

Linie de gardă în specialitatea ATI, la Spitalul de Recuperare Cluj

Executivul Consiliului Judeţean Cluj va supune, astăzi, aprobării plenului deliberativului judeţean o iniţiativă ce vizează modificarea modului de organizare şi funcţionare, respectiv a structurii organizatorice a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Astfel, în vederea eficientizării activităţii medicale desfăşurate în cadrul spitalului aflat sub autoritatea Consiliului Judeţean, urmează a se înfiinţa o linie de gardă, de sine stătătoare, în specialitatea Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI). În prezent, la nivelul unităţii medicale există un număr de trei linii de gardă, respectiv o linie în specialitatea cardiologie, o linie în specialitatea neurologie şi o linie comună în specialităţile ortopedie şi traumatologie, chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi ATI.

,,Ceea ce urmărim prin înfiinţarea acestei linii de gardă este să contribuim la creşterea calităţii actului medical, oferind un plus de siguranţă pacienţilor. În contextul în care evoluţia pacienţilor va fi permanent supravegheată de specialişti pregătiţi să intervină, riscurile la adresa vieţii şi a sănătăţii acestora vor fi considerabil diminuate”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Argumentul care stă la baza acestei măsuri se referă la faptul că există un număr semnificativ de pacienţi spitalizaţi şi trataţi în anumite specialităţi ce necesită monitorizare permanentă de către un medic ATI. Practic, prin asigurarea acestui serviciu medical sunt mult diminuate riscurile unor posibile complicaţii consecutive patologiei de bază sau ulterioare intervenţiei chirurgicale. Totodată, resursele alocate fiecărui caz în parte vor putea fi utilizate în mod optim, iar beneficiile referitoare la starea de sănătate a pacienţilor cu o patologie complexă şi cu posibil risc vital vor fi maximizate. Nu în ultimul rând şi, extrem de important, în cazul unei evoluţii medicale nefavorabile a cazurilor, este garantată prezenţa unei echipe multidisciplinare de intervenţie.

În acelaşi timp, necesitatea înfiinţării acestei linii de gardă ATI de sine stătătoare este dată inclusiv de faptul că în cadrul Spitalului de Recuperare se derulează o serie de programe naţionale de sănătate, respectiv cel de boli cardiovasculare, de ortopedie şi programul naţional de oncologie – Subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare. Astfel, pacienţii incluşi în cadrul acestor programe necesită asistenţă medicală în specialitatea ATI prin supraveghere medicală permanentă, aceasta reprezentând un criteriu de eligibilitate a unităţilor medicale participante.

CJCluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*