Pensionari clujeni, obligaţi să-şi returneze pensia

Pensionari clujeni, obligaţi să-şi returneze pensia

Un număr de 150 de pensionari clujeni trebuie să-şi returneze pensia. Şi asta după ce vârstnicii au intrat în atenţia reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Cluj pentru că au prestat şi alte activităţi, deşi, conform legii, nu mai au voie să muncească.

Într-o informare transmisă la solicitarea ziarului Făclia, Casa Judeţeană de Pensii Cluj arată că în conformitate cu Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul public de pensii persoanele care nu pot cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale solicită în scris suspendarea pensiei prin anexarea unei adeverinţe în care se menţionează data de începere a activităţii. Totodată, la data încetării activităţii, aceste persoane depun o nouă cerere de reluare a activităţii la care anexează dispoziţia de încetare a contractului de muncă sau o adeverinţă în acest sens. „Totuşi, mai sunt persoane care nu se conformează legislaţiei în vigoare, astfel că ANAF, la un anumit interval, suprapune bazele de date şi ne informează cu privire la aceste persoane”, transmite Casa Judeţeană de Pensii Cluj.

Reprezentanţii instituţiei au mai precizat că, până la 30 septembrie au fost identificate 150 de persoane care au prestat şi alte activităţi, deşi, conform legii, nu mai au voie să muncească. În acest context, Casa Judeţeană de Pensii Cluj a demarat procedurile pentru recuperarea debitelor de la cei 150 de clujeni, acest lucru urmând să se facă în tranşe. La nivelul judeţului Cluj sunt 195.912 pensionari, dintre aceştia 185.564 fiind pensionari de stat şi sunt plătiţi din bugetul asigurărilor sociale, iar 10.348 sunt agricultori şi sunt plătiţi din bugetul de stat. Pensia maximă plătită în judeţul Cluj din bugetul de asigurări sociale este de 13.331 lei, iar cea mai mică este de 520 de lei. Potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Cluj, lunar la registratura instituţiei se depun aproximativ 990 de cereri de pensionare, media zilnică fiind de 47 de dosare.

Cât priveşte indeminzaţiile acordate în baza unor legi cu caracter special, Casa Judeţeană de Pensii Cluj are în evidenţă 31.246 de astfel de beneficiari. Este vorba de persoane care beneficiază de prevederile unor legi precum: Legea 189 din 2000, Decretul Lege 118 din 1999, Legea 309 din 2002, Legea 8 din 2006 şi Legea 49 din 1999.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*