Amenzi majorate și închisoare pentru protestatari

Amenzi majorate și închisoare pentru protestatari

Guvernul se pregătește de proteste. În întâmpinarea manifestanților care s-ar putea declanșa foarte curând, Ministerul de Interne a făcut public, joi,un proiect de lege menit să îi descurajeze pe protestatari, care vor primi amenzi mărite de câteva ori și vor putea ajunge chiar și la pușcărie.

Este vorba despre proiectul de lege privind statutul polițistului, unde una dintre modificări este legată de mărirea amenzii care poate fi aplicată persoanelor care refuză să se legitimeze. Altele se referă la condițiile de conducere la secție și la forța fizică pe care o pot folosi organele de ordine.

Dacă până acum amenda era de la de la 100 de lei la 500 de lei, „refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei” se va pedepsi cu amendă de la 500 de lei la 1.500 de lei.

Potrivit unei alte prevederi, în cazul în care persoana este avertizată „să înceteze activitățile infracționale”, dar aceasta refuză, anumite contravenții se transformă în infracțiune și vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Altfel spus, dacă sunteți la un protest și organele de poliție vă cer să plecați, sunteți pasibili de pușcărie dacă nu o faceți.

Foto: Octav Ganea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*