Exerciţiu de simulare de accident aviatic pe aeroportul din Cluj

Exerciţiu de simulare de accident aviatic pe aeroportul din Cluj

Un avion de pasageri A 320, având la bord 70 de persoane şi şase membri ai echipajului, s-a rupt în două bucăţi, ieri, după ce a ratat aterizarea pe pista Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. În urma accidentului, 19 pasageri au decedat, iar 11 au fost răniţi grav. Forţele de intervenţie, care au dat dovadă de mare promptitudine şi profesionalism, au ajuns în scurt timp la faţa locului, reuşind să evacueze răniţii, cărora li s-au acordat îngrijiri medicale.

Din fericire, cele prezentate mai sus fac parte doar dintr-un scenariu al unui accident aviatic petrecut pe aeroportul clujean, care a avut ca scop verificarea aplicabilităţii „Planului de acţiune pentru situaţii de urgenţă pe aeroport”, a posibilităţilor şi capacităţilor de intervenţie a personalului şi mijloacelor destinate acestor cazuri, precum şi de a realiza coordonarea acţiunilor între instituţii cu atribuţii şi responsabilităţi în rezolvarea situaţiilor de urgenţă, precum pompierii civili din aeroport, pompierii militari, Serviciul de Ambulanţă şi mijloacele de descarcerare. La acest exerciţiu au luat parte toţi angajaţii aeroportului, personalul de Control trafic aerian, biroul vamal şi protecţia civilă. Exerciţiul a durat câteva zeci de minute şi a fost considerat o reuşită de toţi reprezentanţii instituţiilor implicate datorită faptului că toate forţele implicate au reuşit să se sincronizeze şi să acţioneze într-un timp record.

„Scenariul exerciţiului a presupus că o aeronovă de tip A 320, fiind în procesul aterizării, a luat contact cu solul înainte de pragul pistei. Datorită deteriorării trenului de aterizare, fuselajul şi planurile aeronavei au suferit avarii, iar aeronava s-a rupt în două bucăţi. Se zăresc coloane de fum şi sunt indicii de izbucnire a unui incendiu. La bordul aeronavei sunt 70 de pasageri, plus şase membri ai echipajului. Nu sunt materiale periculoase în aeronavă, iar cantitatea de combustibil în momentul aterizării este de trei tone. Echipajele de prim ajutor şi pompierii de la Aeroport au intervenit conform standardului, iar în scurt timp au ajuns aici şi ambulanţele şi pompierii de la ISU Cluj. Au fost respectaţi timpii stabiliţi de lege”, a declarat directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo.

Zona a fost încercuită de jandarmi, iar echipajele de pompieri au acţionat pentru prevenirea izbucnirii incendiului la aeronavă. Răniţii au fost depuşi într-un cort medical, unde li s-au acordat îngrijiri medicale. La exerciţiu a participat şi prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş.

ziarulfaclia.ro
Foto: Instituția Prefectului Județului Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*