Noiembrie, luna protestelor

Noiembrie, luna protestelor

În 15 noiembrie, medicii de familie din toată țara vor intra în grevă generală, protestul urmând să aibă loc în fața Guvernului, a anunțat președintele Societății Naționale de Medicină de Familie, Rodica Tănăsescu, după ce, ieri, cadrele medicale din București, Argeș, Bistrița, Cluj, Iași, Dolj și Olt, au ieșit în stradă, din cauza “subfinanțării cronice a asistenței medicale primare din România și de imposibilitatea de practică optimă a medicinei de familie”.

Transferul contribuțiilor zguduie și uzina Dacia, angajații vor opri lucrul pe 7 noiembrie, au anunțat sindicatele prin intermediul unor flyere, dar aici, pe lângă modificările Codului Fiscal, sindicaliștii sunt nemulțumiți de întârzierea construcției Autostrăzii Sibiu-Pitești și avertizează că din acest motiv se vor pierde locuri de muncă. Protestul anunțat va obliga uzina să oprească producția, inclusiv la noul model Duster, abia începută de câteva zile. Tot în noiembrie, 1000 de membri ai sindicatelor Dacia, a anunțat liderul Ion Iordache, vor participa la o manifestație națională, organizată la București de Blocul Național Sindical.

Sindicatele anunță proteste masive în următoarea perioada din cauza modificărilor Codului Fiscal, prin care se transferă plata contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, o măsură ce va duce la scăderea salariilor, mai ales din mediul privat, și pierderea locurilor de muncă.

Confederația care reprezintă mai mult de jumătate de milion de salariați, CNSLR Frăția, a început procedurile pentru declanșarea grevei generale în sectoarele sănătate, învățământ, administrație publică și asistența socială, energie, petrol și gaze, chimie, petrochimie, comunicații, transporturi și agricultură, acuzând “imposibilitatea negocierilor sectoriale și intersectoriale, care generează lipsa unei protecții reale a angajaților, în forma actuală a Legii 62/ 2011, precum si întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariate pentru angajații unor unități publice de asistență socială și medico-socială, de peste 43 de luni”. Sindicaliștii mai spun că vor anunța data protestului după ce vor strânge 500.000 de semnături.

enational.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*