Program național pentru depistarea cancerului la sân

Program național pentru depistarea cancerului la sân

Ministerul Sănătății a anunțat, că va începe în 2018, cu finanţare europeană nerambursabilă, 5 programe naţionale de screening, printre care şi cel pentru cancerul de sân. Acesta va avea o finanţare de 21 de milioane de euro pentru programe regionale de prevenţie.

Potrivit comunicatului de presă al MS, programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de cinci ani și presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparținând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediul rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile.

„Cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene -Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman, Ministerul Sănătății beneficiază de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe naționale de screening al cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, precum și pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate și pentru formarea personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte”, se arată în comunicat.

Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord-Vest și Vest, respectiv Nord-Est și Sud-Est.

Ministerul Sănătății precizează că din aceste fonduri se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

Programul, care prevede și acțiuni de educare și informare a femeilor și de sprijinire și consiliere a celor diagnosticate, se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calității programelor de screening pentru cancer.

Un program naţional de screening pentru cancerul la sân ar creşte cu aproape 50 la sută numărul cazurilor descoperite în stadiu incipient, ceea ce va mări semnificativ şansele de supravieţuire, potrivit unui studiu recent.

De exemplu, peste 10 procente dintre femeile din mediul rural ar putea avea cancer de sân fără să ştie. În prezent sunt identificate aproximativ 7.000 de noi cazuri pe an, un număr mult mai mic decât cel real, spune doctorul Adrian Pană, expert în politici de sănătate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*