De văzut: Grădina Zmeilor și poveștile sale, tăinuite de stânci

De văzut: Grădina Zmeilor și poveștile sale, tăinuite de stânci

Avem și noi „Meteorele” noastre, nu la fel de populare precum spectaculoasele stânci ale Greciei, însă la fel de misterioase, cu legende care mai de care mai fantastice.

,,Meteorele” noastre de legendă se află în „Aria naturală protejată” din partea central-estică a județului Sălaj, la 10 km distanță față de orașul Jibou, în bazinul Almașului. Situate pe teritoriul vestic al satului Gâlgău Almașului, sunt în imediata apropiere a drumului național DN1H care leagă municipiul Zalău de Jibou.

Aici, într-un loc unic atât ca frumusețe cât şi ca origine se află Grădina Zmeilor, o rezervație naturală ce se întinde pe 5 hectare și care cuprinde un ansamblu neregulat de stânci, unde se poate admira efectul condițiilor meteorologice asupra structurilor de conglomerate și gresii.

Stâncile sunt formate din piatră sfărâmicioasă și nisip întărit, ceea ce face ca locul să fie considerat unic în Europa (în întreaga lume sunt doar 3 astfel de locuri, numite ,,fund de mare cu roci vulcanice”). Vântul, ploaia, îngheţul iernii şi binevenitul dezgheţ al primăverii au format în timp pietre uriașe în cele mai bizare forme: coloane, metereze, poduri, ciuperci, unele având înăltimi de peste 10-12 metri. Practic nu există nici o stâncă care să semene cu alta, fiecare are formă, înălțime și dimensiuni proprii.

Formele ciudate ale stâncilor, dar şi imaginaţia bogată a localnicilor, a făcut ca acestora să le fie atribuite denumiri cu conotaţii supranaturale. Astfel, cele mai mari stânci, în formă de prismă, au fost numite Zmeul şi Zmeoaica, dar sunt şi unele stânci ce poartă denumiri mai… pământene: Moşu, Eva, Dorobanţul, Degeţelul, Sfinxul, Călugărul, Căpitanul, Soldaţii.

Nu numai formele ciudate ale stâncilor și peisajul natural în care acestea au prins viață dau farmec Grădinei Zmeilor, ci și legendele ascunse în piatră.

„Lângă aceste pietroaie se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej”, povestește Alexandru Moşuţ, fost profesor de matematică şi un împătimit cunoscător al istoriei locale.

O variantă de legendă vorbește despre faptul că zona era casa unor zmei care furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte. După ce l-a învins, a găsit soarele şi l-a aruncat sus pe cer. Ceilalţi zmei au venit să îl ajute, dar au fost orbiţi de strălucirea neaşteptată. În acelaşi timp, una dintre fetele eliberate a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformaţi în stane de piatră.

O altă legendă are în prin-plan povestea unei fete care s-a îndrăgostit, împotriva voinţei mamei sale, de un soldat. Cum fata nu a renunţat la iubirea pentru tânărul militar, mama a blestemat-o să se transforme în stană de piatră.

Indiferent dacă există sau nu un miez de adevăr în aceste legende, Grădina Zmeilor este un loc cu un farmec aparte, care te va cuceri din prima clipă.

Foto: ghidturistic.info

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*