O carte a profesorului Kiss Francisc, lansată „Între prieteni”

O carte a profesorului Kiss Francisc, lansată „Între prieteni”

La Sala Radio din Cluj-Napoca a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute a VI-a ediţie a Întâlnirii „Între prieteni”, organizată de Comunitatea Evreiască din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj-Napoca şi Gherla.

La deschiderea întâlnirii au luat cuvântul dr. Robert Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Cluj-Napoca şi  Ioan Esztegár, preşedintele sucursalei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România.
Ambii vorbitori au subliniat rolul acestor întâlniri anuale în dezvoltarea relaţiilor de prietenie.

Tradiţionala manifestare culturală anuală a comunităţilor evreieşti din Cluj-Napoca şi a armenilor din Gherla a avut şi în această toamnă un program bogat. A evoluat în faţa spectatorilor orchestra de muzică klezmer „Mazel Tov” din Cluj-Napoca, Corul „Shira Hadasha” din Cluj-Napoca, dirijat de prof. Halmos Katalin, Corul Comunităţii Armeneşti din Gherla condus de Molnár Anna şi Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din Gherla”, care a prezentat dansuri tradiţionale armeneşti.

Un recital de poezie din lirica armeană și evreiască, în limbile română şi maghiară, a fost susținut de Sebesi Karen Attila. El a fost şi moderatorul evenimentului, alături de colega lui de la Radio Cluj, Andreea Leonid.

Tot în cadrul manifestărilor de la Sala Radio a avut loc și lansarea cărții „Szongott Kristóf, istoriograful Gherlei şi al armenilor din Transilvania”, semnată de regretatul profesor de istorie Kiss Ferenc, în traducerea Andreei Ghiță (Editura ARARAT, București, 2017). Despre personalitatea şi activitatea autorului dejean a vorbit Constantin Albinetz, directorul Muzeului de Istorie Dej, care semnează și o scurtă prefață a cărții.

În cadrul acestei manifestări, Mircea Tivadar din Cluj-Napoca şi Ioan Esztegár din Gherla au primit diplome şi plachete din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, ca o apreciere a activităţii organizatorice depuse în lărgirea şi extinderea colaborării dintre comunităţile evreieşti şi armeneşti. De asemenea,trebuie scos în evidenţă şi rolul doamnei Andreea Ghiţă în organizarea şi buna desfăşurare a evenimentului.

Întâlnirea de suflet dintre membrii celor două comunităţi etnice din Cluj s-a încheiat într-o atmosferă cordială, prietenească, aşa cum se întâmplă an de an cu ocazia manifestării „Între prieteni”. De pe mese nu au lipsit bunătăţile gastronomice şi dulciurile pregătite de gazde şi de oaspeţi. La anul, cu toţii se vor reîntâlni la Gherla, unde gazde vor fi armenii din localitate.

Szekely Csaba (gherlainfo.ro)

In memoriam Kiss Francisc

Născut în Dej, în 1942, profesorul Kiss Francisc a urmat şcoala primară, gimnazială şi liceul în oraşul natal, după care și-a continuat studiile la Facultatea de Istorie şi Filozofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, promoţia 1967. După absolvire, va începe o lungă carieră didactică, întâi la la şcolile generale din Glod şi Gâlgău, iar mai târziu, la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej, de unde s-a şi pensionat.

Bogata sa activitate din învățământ a fost permanent dublată de o muncă ştiinţifică de cercetare, cunoscută în istoriografia românească şi cea maghiară prin cele peste 200 de studii şi articole publicate în reviste şi periodice cum ar fi: „Korunk”, „Steaua”, „Brassói Lapok”, „Művelődés”, „Studii şi Articole de Istorie”, „Acta Musei Porolissensis”, „SAMVS”, „Szamosmente”, „Astra dejeană” şi altele. De asemenea, este autor sau coautor al volumelor: „Művelődéstörténeti tanulmányok” (Studii de istoria culturii), Bucureşti, 1980; „Az örmény Szamosújvar” (Gherla armenească), Gherla, 2004; „Omagiu Colegiului Naţional «Andrei Mureşanu» Dej”, Editura Texte, Dej, 2007; „Népi csodás történetek, hiedelmek és szokások” (Întâmplări miraculoase, credinţe şi obiceiuri populare), Editura Pro Armenia, Gherla, 2000, volum care a apărut și în traducere românească la Editura Saeculum, Bucureşti, 2005.

În ultimii doi ani de viață, profesorul Kiss Ferenc şi-a dedicat munca de cercetare unor personalităţi istorice din zonă, publicând volumele: „Kádár Józef, Dés városának és a Szamosok vidékének kronikása” (Kádár Józef, cronicarul Dejului şi al Ţinuturilor Someşene) Ed. Risoprint, Cluj-Napoca, 2013 şi „Szongott Kristóf, Szamosújvár es az erdelyi örmenyek historikusa” (Szongott Kristóf, istoric al armenilor din Gherla şi din Transilvania), Cluj-Napoca, 2014.

Cărţi ale unui gînditor de vastă şi rafinată cultură, componentele fundamentale ale creţiei sale, concepţia tematică şi stilul redactării acestor volume reprezentând o sinteză a bunelor tradiţii din istoriografia ardeleană.

Talentul, intuiţia, seriozitatea, calităţile sale de raisonneur asupra naturii umane în manifestările ei eterne sau accidentale, fac din aceste „biografii de oameni şi popoare”, cărţi de o excepţională valoare şi un veritabil act de cultură.

Profesorul Kiss Francisc a fost un om paşnic, modest şi discret, care a plecat din această lume în seara zilei de 25 septembrie 2014.

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*