Se renegociază contractele de muncă. Patronii au termen o lună pentru negocieri colective

Se renegociază contractele de muncă. Patronii au termen o lună pentru negocieri colective

Epopeea transferului contribțiilor de la angajator la angajat ajunge la un nou episod. Patronii au termen o lună pentru negocieri colective, astfel încât să modifice contractele de muncă pentru trecerea contribuțiilor în sarcina salariaților. Noile reguli au fost introduse de Guvern într-o ordonanţă de urgenţă surpriză, publicată deja în Monitorul Oficial. Și care a provocat un val de nemulțumiri.

Decizia Guvernului de a impune patronilor și angajaților să negocieze, până la 20 decembrie, noile contracte de muncă a luat prin surprindere pe toata lumea.

Guvernul vrea să oblige și firmele mici să inițieze negocieri colective. Iar acolo unde nu există sindicate, la discuții pot participa, alături de reprezentanții salariaților și lideri ai unor sindicate din domeniu. Patronatele cer acum retragerea ordonanței adoptate de executiv, nemulțumiți de termenele prvăzute și de lipsa de dialog.

Angajații sunt însă sceptici că patronii vor accepta să majoreze salariile brute.

Ministrul pentru Dialog Social susține că executivul a urmărit de fapt să încurajeze dialogul dintre patroni și angajați.

Ordonanța adoptată nu prevede sancțiuni, dar cei care încalcă regulile riscă amenzi de până la 10.000 de lei, așa cum prevedea și până acum legea dialogului social.

sursa: tvr.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*