Pentru liniștea noastră, CSM vrea să limiteze accesul presei la dosarele penale

Pentru liniștea noastră, CSM vrea să limiteze accesul presei la dosarele penale

Panouri mobile de protecție pentru suspecți și inculpați astfel încât să nu fie filmați sau fotografiați de presă. Este una dintre propunerile controversate ale unei comisii din CSM care vrea să limiteze drastic accesul presei la informații din dosarele penale. „De ce să nu le facă tunele?”, a plusat ironic și Mircea Toma, liderul unui ONG reprezentativ de media.

După scenele cu busculada creată la DNA când a venit liderul PSD Liviu Dragnea, în presă au apărut informații privind intențiile unei comisii a CSM de modificare a ghidului privind relația dintre Justiție și mass-media.

Una dintre propuneri se referă la faptul caă vor saă pună panorui ca să nu filmeze presa. Alte propuneri de modificare se referă la faptul că presa nu ar trebui să mai primeascaă niciun act din dosarele penale, iar identitatea suspecților și inculpaților ar trebui protejată.

Pe de altă parte, mai multe ong-uri cunoscute acuză CSM că a organziat o consultare publică doar cu anumite organizații.

Comisia CSM vrea să facă aceste modificări, după apariția unei directive a Uniunii Europene, care cere o protecție mai mare a imaginii persoanelor acuzate.

În state europene, cum sunt Franța sau Belgia, presa nu are voie să prezinte inculpați în cătușe. Atâta doar, că în respectivele state, cei acuzați de infracțiuni penale, renunță imediat la funcțiile publice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*