Ţara mea: România mea reală arată radical altfel decît România de pe reţelele de socializare – On/Off.

Ţara mea: România mea reală arată radical altfel decît România de pe reţelele de socializare – On/Off.

de Vasile Ernu, scriitor.

On:

Deschid reţeaua facebook şi aici curg toate înjurăturile posibile şi imposibile. Deschid delevizorul şi mă îngrozesc. În ce ţară trăim: hoţi, tîlhari, mizerie, crimă, disperare şi ciumă. Nu se mai poate trăi. Dacă stau mai mult de cîteva minute pe reţele şi sînt cuplat la mass-media locală aflu că dacă mai rămîn 5 minute în ţara asta am o singură şansă: să urăsc, să fur şi să fiu pe cont propiru ca o hienă fără milă. Dacă nu sînt hienă fără milă nu am ce căuta. Cum nu sînt din „specia” hienă atunci mai am o singură alegere: să fug, să plec cît mai repede undeva afară. În media şi pe reţele România arată ca un iad deslănţuit. Aici ni se oferă doar ură şi disperare.

Off:

Închid reţeaua. Şi descoper o cu totul altă lume. Cu vecinii mă salut, nu am probleme. Nu sînt ideali dar sînt oameni de încredere. Femeia de la creşa de stat care a avut grijă de copilul meu mic e aproape perfectă. O recomand tuturor. La grădiniţă, dincolo de mici probleme, am de spus doar lucruri de bine. Grădiniţă de stat. În sistemul medical (merg rar) nu am avut probleme deosebite. La Alexandrescu chiar am întîlnit medici deosebiţi care au rezolvat problemele urgente copilului în cel mai profesionist mod. Nu mi-au luat bani. Am cîţiva prieteni medici şi ştiu multe probleme din sistem. Dar pot spune şi că am încredere enormă în ei. La şcoală doamna învăţătoare este la nivel. De am fi şi părinţii la nivelul ei. Editura îmi dă raportul vînzărilor şi mă plăteşte contractual corect.

Prietenii? Of,of: am de la stîngişti radicali la conservatori pravoslavnici, de la „sectanţi” la foşti bandiţi şi de la profi universitari la „tefelişti”. Am de toate. Ne ciondănim dar nu aş renunţa la niciunul. Sînt oameni deosebiţi. Ţin mult la ei. Am o singură teamă: să nu-i dezamăgesc eu căci în ei am încredere.

Probleme? Of, da sînt atîtea probleme în jur. Dar nu ştiu cum se face că pînă şi cerşetorul şi beţivul cartierului mi se par oameni excelenţi. Da, de încredere.

Sînt nemulţumit de lucuri? Da, uneori foarte nemulţumit dar nici pe de parte nemulţumirea mea nu rezonează cu disperarea de pe reţelele de socializare sau cu cea din mass-media.

E adevărat că dacă urc în ierahia relaţiilor observ o degradare a calităţii umane: de la universitate la politiceni totul devine mult mai fragil. Ceva se întîmplă acolo. Dar asta nu mă disperă atîta timp cît pot încă povesti normal cu prietenii, vecinii şi cerşetorii cariterului. În definitiv cu ei trăiesc. Însă degradarea de sus şi mai ales cea din mass-media şi de pe reţele ne invadează rău. De cea politică nu mai zic.

Şi mai ales ura. Poate e cazul să ne mai deconectăm din cînd în cînd. Şi să ne reconectăm altfel: cu mai puţină ură, cu o agendă mai realistă, cu paşi mai mici.

Recunosc… România mea reală arată radical altfel decît România de pe reţelele de socializare şi cea din mass-media. Priviţi mai atent în jur şi să fim poate mai atenţi la cei de lîngă noi.

PS. Şi observ că mai multă ură, nemulțumire și disperare vine dinspre cei cărora țară asta le-a oferit ceva mai mult.

Vasile Ernu (n. 1971) este scriitor român, eseist, comentator politic, editor. Studiile medii și le face în URSS. Este absolvent al Facultății de Filosofie (Universitatea Al.I. Cuza, Iași, 1996) și al masterului de Filosofie (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei „Philosophy&Stuff” și redactor asociat al revistei „Idea artă+societate”. A activat în cadrul Fundației Idea și Fundației Tranzit, Editura Idea și Editura Polirom. În ultimii ani a ținut rubrici de opinie în ”România Liberă”, „Adevărul”, „Timpul” și „HotNews”, precum și rubrici permanente la revistele culturale „Noua Literatură”, „Suplimentul de Cultură” și „Observator Cultural”. Vasile Ernu este unul din fondatorii și coordonatorii platformei Critic Atac.
A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, ediția a II-a în 2007, ediția III-a în 2010, ediția IV-a în 2013, E-book 2011) care apare în anul 2007 la Editura AdMarginem din Rusia, în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, în 2010 la Editura Akal din Spania și Editura Hacca din Italia, iar în 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria și la Editura Sulakauri din Georgia iar în 2014 la Editora Claroscuro din Polonia. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Roman și Memorialistică al revistei Observator cultural și Premiul Opera Prima al Fundației Anonimul. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare și cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009 publică la Editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului (care apare în anul 2012 la Editura Hacca din Italia și e în curs de apariție la Editura AdMarginem din Rusia și Ajal din Spania.) Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural – 2009 și a primit Premiul Tiuk! – 2009. În 2010 publică în colaborare cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Editura Polirom). În 2012 publică volumul de interviuri Intelighenția rusă azi (Editura Cartier) În 2013 publică volumul Sînt un om de stînga (Editura Cartier) În 2015 publică volumul Sectanții. Mică trilogie a marginalilor (Editura Polirom 2015, ediția a II-a în 2017). Volumul a fost distins cu Premiul Matei Brancoveanu pentru Literatura, 2015. Cartea a fost nominalizată la premiul pentru Memorialistică al revistei Observator cultural, 2016 În 2016 publică volumul Intelighenția basarabeană azi. Interviuri, discuții, polemici despre Basarabia de ieri și de azi (Editura Cartier). În 2016 publică volumul Bandiții. Mică trilogie a marginalilor (Editura Polirom 2016, ediția a II-a în 2017). Volumul a fost distins cu premiul pentru Eseistică / Publicistică al revistei Observator cultural, 2017. COORDONATE: Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Șiulea și Ovidiu Țichindeleanu) este coordonatorul volumului Iuzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (Editura Cartier 2008). Alături de Florin Poenaru, este coordonatorul volumului Ucraina live.Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil, Editura Tact 2014. Vasile Ernu (alături de Petru Negură și Vitalie Sprînceană) este coordonatorul volumului Republica Moldova la 25 de ani. O încercare de bilanț, Editura Cartier 2016.(wikipedia.com)

dejulmeu.ro îi mulțumește pentru permisiunea de a publica textul „Ţara mea: România mea reală arată radical altfel decît România de pe reţelele de socializare – On/Off”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*