Măsuri de debirocratizare, în sănătate

Măsuri de debirocratizare, în sănătate

La cinci luni după mustrarea ministrului Bodog, privind sistemul medical sufocat de birocrație, Guvernul a luat câteva măsuri.

Astfel, părinții copiilor grav bolnavi vor putea beneficia de concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului până la 16 ani, fața de limita de 7 ani cât era în lege până acum. Lista acestor afecţiuni grave se va stabili de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, actul normativ simplifică procedura de acordare a certificatelor de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, dacă însoţesc copilul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. Astfel, s-a stabilit că certificatul de concediu medical va putea fi eliberat atât unuia dintre părinți, cât și unei persoane împuternicite de acesta.

Ordonanța de urgență prevede și crearea cadrului legal pentru eliberarea certificatelor de concediu medical în format electronic. Astfel, medicii vor putea completa și transmite angajatorilor/beneficiarilor certificatele de concediu medical în format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Certificatele vor fi semnate de medici cu semnături electronice calificate.

Pe lângă măsuri menite să simplifice modul de acordare a certificatelor de concediu medical, actul normativ reglementează și posibilitatea acordării indemnizației de maternitate calculate în raport cu toate veniturile pe baza cărora s-a calculat și plătit contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Modificările survin după ce prezentatoarea TV Magda Vasiliu a acuzat că este plimbată pe la toate ușile, deși ea se află în Italia pentru tratamentul copilului său care este bolnav. Ministrul Sănătății a anunțat la scurt timp după ce aceasta a făcut publice problemele pe care le-a întâlnit în sistemul medical și a anunțat că lucrează la un pachet de modificare a legilor sănătății pentru a debirocratiza sistemul și pentru a-i ajuta pe cei care se află în situații similare.

surse: guv.ro, money.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*