ASTRA Dej, conferință și lansare de carte

ASTRA Dej, conferință și lansare de carte

Sâmbătă, 9 decembrie 2017, în sala festivă a Protopopiatului Ortodox din Dej, a avut loc o întâlnire astristă la care au participat, alături de gazde, invitați din județele Alba și Bistrița-Năsăud.

Evenimentul a fost organizat de Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român-Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej, în colaborare cu Liga Tinerilor Ortodocși Dej, reprezentând o nouă manifestare în cadrul proiectului „Tineri la tribuna ASTREI”.

În prima parte a evenimentului a conferențiat istoricul Mihai-Octavian Groza, doctorand la UBB Cluj-Napoca, președintele Despărțământului ASTRA „Vasile Moga”-Sebeș, prezentând auditoriului tema „Un ierarh transilvănean și epoca sa. Viața și activitatea episcopului Vasile Moga (1774-1845)”. Disertația a captivat prin ineditul informațiilor, prin organizarea și structurarea surselor și prin modul logic, obiectiv și atractiv de prezentare a fenomenelor social și religios din perioada la care se face referire.

În continuarea acțiunii de informare, din perspectivă istorică-zonală, socială și religioasă, au susținut alocuțiuni Cristina Sima, președinta Cercului ASTRA Gârbova de Sus-Despărțământul Aiud, istoricul Dejean Constantin Albineț și protopopul Dejului, Ioan Buftea.

Bianca Cseke, mediator european, în intervenția sa, a făcut referire la procesul de trecere de la ortodoxism la catolicism, insistând asupra conotațiilor conceptului „propagandă greco-catolică” și asupra efectelor procesului de catolicizare forțată în Ardeal, urmând a se organiza, ulterior, și o sesiune de dezbateri pe acestă temă.

În a doua parte a evenimentului, un tânăr membru al Cenaclului literar „Radu Săplăcan” Dej, elev în clasa a VIII-a, a recitat, din creația proprie, poezia „Ultimul miraj al sunetului”, Cristina Sima a prezentat două cărți apărute cu susținere astristă în județul Alba, iar Gina Cobârzan, membră a aceluiași cenaclu dejean, „Radu Săplăcan”, a recitat din noua sa apariție editorială (Editura ASTRA-Dej, 2017), „Gânduri din miez de suflet”.

Volumul a fost prezentat de criticul literar Zorin Diconescu, președintele cenaclului, iar Elena Mereuță a recitat și i-a înmânat autoarei versurile creionate, în schiță, sub titlul „Ziua în care la celălalt capăt al poeziei n-a mai fost nimeni”. A urmat o sesiune de autografe.

La final, în cerc restrâns, Radu Gavrilă (președintele Despărțământului „Dr. Teodor Mihali-Dej), Mihai-Octavian Groza (președintele Despărțământului „Vasile Moga”-Sebeș), Zorin Diaconescu (membru ASTRA, Cercul Dej), Cristina Sima (președinta Cercului ASTRA Gârbova de Sus, Despărțământul Aiud) și Gabriela-Elena Herța (Cercul ASTRA Romuli-Despărțământul ASTRA Năsăud) au dicutat despre strategia de organizare a Centenarului (programul ASTRA pentru anul 2018) la nivel central, zonal, pe depărțăminte și cercuri.

Gabriela-Elena Herța – Cercul ASTRA Romuli-Despărțământul ASTRA Năsăud

Foto: Adrian Sălăjan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*