Anul Nou, cu superstiții vechi

Anul Nou, cu superstiții vechi

În tradiţia populară noaptea ce marchează trecerea dintre ani este încărcată de tradiţii, obiceiuri şi surperstiţii, ce variază în funcţie de regiuni şi de influențele exercitate de populațiile minoritare. Respectarea acestora influenţează, de multe ori, felul în care ne comportăm la cumpăna dintre ani şi contribuie la întărirea speranţei într-un an mai bun.

Dansul în aer liber sau umplerea portofelelor cu bani sunt obiceiuri pe care oamenii din întreaga lume le adoptă în noaptea de Revelion pentru a avea parte de sănătate şi prosperitate în noul an.

Se spune că anul nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. Pe de altă parte, tradiţia spune că pentru un an norocos şi plin de iubire sunt de preferat hainele roşii, roşul fiind considerat culoarea veseliei şi a dragostei.

Iată şi alte obiceiuri care aduc noroc şi belsug în noul an:

Deşi puţini la număr, cei care încep anul muncind din prima zi a acestuia, au mai multe şanse de a avansa în carieră în perioada următoare.

O altă superstiţie de Revelion este aceea că atât în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă (inclusiv gunoiul) deoarece, odată cu el, aruncăm afară din casă şi norocul.

În noaptea dintre ani dar şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Conform tradiţiei, persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste.

La miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă, permiţând astfel anului vechi să iasă, în timp ce anul nou este lăsat să intre.

Dacă pleci de acasă, nu uita că este bine ca prima persoană ce intră în casă în prima zi din an să fie un bărbat, femeile aduc ghinion. Trebuie să vă asiguraţi că cel care vă trece pragul este brunet, blonzii şi roşcatii aduc ghinion.

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. Pentru dragoste şi prosperitate, pentru sănătate şi veselie în anul ce vine este bine ca la miezul nopţii să dansaţi în aer liber, cel mai bine în jurul unui copac.

Dacă vrei să ai noroc de bani tot anul viitor, atunci este strict interzis să cheltui bani în ultima sau în prima zi din an, nici măcar bani cu împrumut să nu dai.

Din punct de vedere culinar se spune că nu este bine să mănânci carne de pasăre în noaptea de Revelion pentru că vei râcâi tot anul precum acestea şi nu vei reuşi să aduni mare avere în anul ce urmează. Se recomandă să consumi carne de peşte pentru a trece cu bine de noul an, cum trece peştele prin apă. Pentru a avea noroc în anul ce urmează este bine ca în noaptea dintre ani să nu ne lipsească de pe masă strugurii şi smochinele, simbolul belşugului şi al vieţii împlinite.

Pentru noroc garantat în anul ce vine, de Revelion scurge ultimele picături dintr-o sticlă de vin în paharul tău şi lasă o lumânare să ardă până la ziuă, ca să ai parte de un an liniştit.

Mai multe popoare ale lumii sunt atente la direcţia vântului în dimineaţa Anului Nou. Dacă bate din sud, prevesteşte un an îmbelşugat şi vreme bună, în timp ce vântul din nord este semn de vreme rea şi an dificil. Vântul care bate din est prevesteşte calamităţi naturale, iar de la vest e semn că în anul ce vine va fi bogăţie de lapte şi peşte, dar şi decesul unei persoane publice importante. Dacă nu se simte adierea vântului este semn de veselie şi prosperitate pentru tot anul.

Dacă veţi întâmpina noul an cu speranţă şi bucurie, cu gânduri bune şi cu sufletul deschis, premisele unui an prosper şi îmbelşugat nu vor întârzia să apară. Şi nu uitaţi să vă puneţi o dorinţă în noaptea de Revelion!

Hai, noroc, și LA MULȚI ANI!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*