Vasilopita, prajitura cu noroc, pentru Revelion. Desertul Sfântului Vasile

Vasilopita, prajitura cu noroc, pentru Revelion. Desertul Sfântului Vasile

În Grecia, dar nu numai, pe data de 1 ianuarie se sărbătorește ziua unui sfânt îndrăgit de tot poporul – Sfântul Vasile, care este considerat de greci Moș Crăciun.

În cinstea lui se pregătește o prăjitură specială, care îi poartă numele – Vasilopita – în care se ascunde o mică monedă de argint, înainte de a se introduce în cuptor. De anul nou aceasta se taie felii, iar persoana în a cărui felie este găsită moneda, este considerată norocoasă și plină de succes de-a lungul întregului an care urmează.

Acest obicei se păstrează în Grecia din timpurile străvechi. La sfârșitul lunii decembrie în toate magazinele, supermarketurile și brut ariile din Grecia se vând «Vasilopite» cu monede. Totuși, cele mai gustoase și aromate dintre „pitele Sfântului Vasile” rămân cele făcute în casă.

În momentul festiv al tăierii «Vasilopitei» se păstrează un ritual deosebit. Prima felie este destinată lui Iisus Hristos sau Sfântului Vasile. Apoi, fiecare membru al familiei va primi câte o felie, în ordinea vârstei (chiar și persoanele care nu sunt prezente). Dacă moneda se află în felia lui Iisus Hristos sau a Sfântului Vasile, cu ea se cumpără o candelă de la biserică și se aprinde în fața iconostasului. Dacă moneda se află în felia unui membru al familiei, care nu este prezent, cu aceasta se cumpără o lumânare, care se aprinde în cinstea Sfântului Vasile. Familia se va ruga la Sfântul Vasile să-l ocrotească și să-l readucă mai repede napoi în familie, viu și nevătămat.

Asemănătoare cozonacului, rețeta vasilopitei a fost preluată de popoarele balcanice, ajungând astfel și la noi. Potrivit tradiției, gospodinele îl pregătesc în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, la 1 ianuarie.

Ingrediente:

300 g făină
1 linguriță praf de copt
130 g margarină
250 g zahăr
250 g iaurt dulce
250 g vin alb dulce
120 g migdale măcinate fin
50 g migdale măcinate gros
zahăr pudră pentru ornare

Pentru început, amestecăm într-un bol făina, praful de copt și migdalele măcinate gros. Într-un alt vas, mixăm margarina cu zahărul până se omogenizează, după care adaugăm iaurtul, amestecând ușor cu o spatulă. Peste aceasta compoziție se adaugă treptat făina alternând cu vinul. Compoziția se toarnă într-o tavă rotundă, unsă ai presărată în prealabil cu făină. Se ține la cuptor timp de 45 de minute. După ce prăjitura este scoasă din cuptor, se lasă la răcit și apoi este presărată cu zahăr pudră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*