Țara te vrea prost: „revoluția” din învățământ taie materii de top!

Țara te vrea prost: „revoluția” din învățământ taie materii de top!

Ministerul Educaţiei vrea ca elevii de liceu − profilul Real − să studieze Educaţie artistică, în loc de Fizică, iar în loc de a doua limbă străină, Animaţie.

După ce a încetăţenit manualul unic, ministrul Educatiei, Liviu Pop, mai pregăteşte o revoluţie în domeniul învăţământului. De această dată este vorba de sectorul liceal căruia i se pregătesc modificări substanţiale. Concret, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) au lansat, recent, o primă etapă a procesului de consultare publică privind planurile-cadru pentru învăţământul liceal, filiera teoretică, prin prezentarea a trei variante.

Din argumentele prezentate de MEN lucrurile stau bine. „Toate cele trei variante au urmărit eliminarea unor incoerenţe/dezechilibre existente în planurile actuale şi dezvoltarea ocaziilor de învăţare semnificative din perspectiva aşteptărilor elevilor care au optat pentru un anumit profil/specializare. Principiul urmărit a fost acela de a asigura un trunchi comun până la clasa a X-a, care să permită tuturor elevilor care vor finaliza învăţământul obligatoriu deţinerea la nivel funcţional a celor opt competenţe-cheie”, arată MEN.

Consultarea proiectelor rezervă însă surprize. Mai exact, mai marii de la Educaţie vor să elimine − la profil real − o oră de Fizică deşi aceasta este materie de Bac. Aceeaşi soartă ar urma să o aibă şi TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicării). La clasa a XI-a, profil Real, specializarea Matematică-Informatică, a doua limbă modernă nu va mai fi prinsă în trunchiul comun, apărând posibilitatea alegerii între o oră şi trei ore de discipline opţionale. Acelasi lucru se întâmplă şi la clasa a XII-a. În schimb, elevii vor face Educaţia vizuală, la clasele a IX-a şi a X-a, respectiv Educaţie artistică la clasele a XI-a şi a XII-a. Se introduc orele de Consiliere şi Opţionale la care elevii vor putea studia Biologie marină/Ecosisteme marine, Geologie, Apa şi viaţa sau Animaţie.

Se creează în mod mascat norme Consultat de „Adevărul”, expertul în Educaţie Marian Staş a desfiinţat, practic, planurile-cadru pentru învăţământul liceal. El este de părere că proiectul ministerului vine în sprijinul sindicatelor şi al cadrelor didactice şi nu prea are vreo treabă cu binele elevului. „Se diminuează numărul orelor de Fizică, TIC sau limbi moderne pentru că nu au profesori care să acopere aceste ore. În schimb, se suplimentează cele de tipul Educaţie vizuală sau Muzică pentru că au profesori încadraţi, dar nu au ore pentru aceştia ca să acopere norma. Practic, elevii trec de la 29 de ore pe săptămână cum este în prezent, la 31 de ore pe săptămână. Un simplu calcul arată că numai prin această mărire se creează ore pentru peste 1.200 de profesori. Pe scurt, acest proiect, după ce va fi pus în practică, va crea în mod mascat norme pentru profesori şi nu va aduce o îmbunătăţire a programelor pentru elevi. Ba, din contră. Vor rămâne oricum cu 14 discipline obligatorii în loc de 8-9 cum se întâmplă în ţările civilizate”, a conchis Marian Staş.

Citeste mai mult: adev.ro/p1zpod

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*