Spitale din țară, dotate cu echipamente RMN și CT

Spitale din țară, dotate cu echipamente RMN și CT

Treizeci și patru de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanță Magnetică Nucleară (24) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).

Cele trei contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru achiziționarea echipamentelor medicale au fost semnate astăzi, 9 ianuarie, la Palatul Victoria, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, în prezența premierului Mihai Tudose, care Tudose i-a asigurat pe reprezentanții autorităților locale și pe managerii de spital prezenți la ceremonie, că au un partener în Guvern, în responsabilitatea lor de a aduce îmbunătățiri sistemului medical.

Împrumut de 250 de milioane de euro

„Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziții de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel național, o rețea de imagistică medicală sustenabilă și interconectată”, a subliniat ministrul Sănătății, Florian Bodog. Ministrul a adăugat că este responsabilitatea autorităților locale și a managerilor de spital să asigure spațiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică, pe care urmează să le primească.

Cele trei contracte de achiziție sunt finanțate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, și deblocat în cursul anului 2017. Pe lângă achiziția de echipamente de imagistică, Acordul cu Banca Mondială mai prevede și construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice.

Cinci centre din țară

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, au fost finalizate contractele de dotare a secțiilor UPU din spitalele universitare si judetene (achizitionare un numar de 5472 echipamente pentru 78 spitale, în anul 2017) și dotarea secțiilor ATI din spitalele universitare și județene (achiziționare un număr de 277 echipamente pentru 56 spitale, în anul 2017).

Sunt în derulare contractele de :

Dotarea cu echipamente de radioterapie a 5 centre din țară ( Spitalului Județean Constanta, Spitalului Județean Galati, Spitalului Județean Maramureș, Institutul Oncologic București și Spitalul Universitar de Urgență Elias, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.
Dotarea laboratorului ANMDM cu 14 echipamente de laborator, în anul 2017
Lucrări de reabilitare la secția de radioterapie din Spitalul Universitar de Urgență Elias

Contracte în curs de semnare:

Semnarea contractului pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a altor 3 centre din țară, aflate astăzi în proces de contractare a echipamentelor. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic prof.dr. I.Chiricuță Cluj Napoca, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.

Semnarea contractului pentru achiziția a 8 unități mobile de screening de cancer de col uterin.

Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de echipamente medicale pentru UPU 90 echipamente pentru 71 spitale (faza 2).

Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de 2400 de echipamente medicale pentru 51 de secții ATI și 4 secții de Mari Arși ( Timișoara, Iași, Gr. Alexandrescu, Bagdasar Arseni )( faza 2).

Au fost finalizate procedurile de evaluare pentru achiziții de echipamente de laborator pentru ANMDM – 8 buc ( faza 2).

guv.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*