Șeful Poliției Capitalei a demisionat. Raportul IGPR publicat de Guvern.

Șeful Poliției Capitalei a demisionat. Raportul IGPR publicat de Guvern.

Șeful Poliției Capitalei, Nicu Dragoș Orlando, a demisionat astăzi, în urma scandalului legat de polițistul de la Brigada Rutieră acuzat de agresiune sexuală asupra a doi copii. De asemenea, și adjunctul său, Marius Eugen Ștefan, a demisionat.

O altă demisie anunțată este cea a rectorului Academiei de Poliţie Al. I Cuza, Daniel Torje. Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne face verificări la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, privind suspiciuni de hărţuire sexuală, rectorul Academiei, fiind vizat de anchetă.

Sinteza raportului prezentat de şeful Poliţei Române, Bogdan Despescu, premierului a fost făcută publică vineri seară, în document regăsindu-se informaţia referitoare la demisia şefului Poliţiei Capitalei şi a adjunctului sau, dar şi informaţia conform căreia ministrul Afacerilor Interne a fost sesizat pentru dispunerea declanşării cercetării prealabile cu privire la săvârşirea unor eventuale abateri disciplinare în cazul actualului adjunct al şefului Poliției Române, chestorul Mihai Marius Voicu, care a deţinut şi el funcţia de şef al Direcţiei Generale de Poliţie a Muncipiului Bucureşti. Nu mai puțin de 22 de polițiști sunt vizați de raportul înaintat de chestorul Bogdan Despescu, primului ministru Mihai Tudose. Doi chestori vor fi cercetați de ministerul Afacerilor Interne, restul de 20 fiind vizați de cercetări interne din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

În cazul celor 20 de polițiști IGPR a dispus și sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a se stabili dacă aceștia se fac vinovați și de încălcarea legislației în vigoare.

Documentul a fost publicat vineri seara pe site-ul Executivului: http://gov.ro/ro/stiri/nota-raport-privind-rezultatul-verificarilor-efectuate-cu-privire-la-quot-cazul-politistului-stan-eugen-quot-i-masurile-adoptate-la-nivelul-politiei-romane

Potrivit raportului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), mai multe deficienţe în instrumentarea dosarelor de agresiune sexuală care îl vizează pe agentul Eugen Stan au fost constatate la Secţia 18 Poliţie şi la Secţia 22 Poliţie din Bucureşti.

La Secţia 18 Poliţie, verificările efectuate au relevat faptul că, în ceea ce priveşte agresiunea săvârşită de agentul Eugen Stan în anul 2016, subcomisarul Daniel Oprea, desemnat să instrumenteze cauza, nu a respectat dispoziţiile privind cercetarea penală a personalului din structurile Ministerului Afacerilor Interne şi cele privind modalitatea de înregistrare şi soluţionare a dosarelor penale având ca obiect infracţiuni de competenţa unităţilor de poliţie aflate în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sau a unităţilor de parchet din subordine.

Mai multe deficienţe au fost constatate în ceea ce priveşte activitatea unor cadre de la Secţia 22 Poliţie, după agresiunea sexuală din 5 ianuarie 2018.

Referitor la comisarul şef Florin Adrian Pătru, şeful Secţiei 22 Poliţie, dar şi la subcomisarul George Dinicu, şeful Biroului Investigaţii Criminale, raportul arată că nu au respectat dispoziţiile privind modalitatea de înregistrare şi soluţionare a dosarelor penale, nu au organizat şi coordonat în mod eficient cercetarea la faţa locului şi nu au dispus toate măsurile necesare pentru verificarea detaliată a tuturor imaginilor surprinse de camera de supraveghere din lift, fapt care ar fi putut conduce la prelevarea de urme biologice de la locul faptei.

Inspectorului Daniel Popa, subinspectorului Florin Neacşu şi agentului principal Mihai Laită de la Biroul Investigaţii Criminale, precum şi comisarului şef Cosmin Stanciu şi agentului principal Emanuela Tican de la Biroul Criminalistic şi se reproşează, de asemenea. că nu au efectuat în mod eficient cercetarea la faţa locului.

Raportul mai arată că alţi doi agenţi, Iulian Puiu şi Iulian Petreanu, „în urma deplasării la locul săvârşirii agresiunii sexuale asupra celor doi
minori, deşi au desfăşurat activităţi de identificare a autorului agresiunii, au lăsat neasigurat locul comiterii faptei până la sosirea echipei de cercetare la faţa locului”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*