Manifestări consacrate Zilei Culturii Naționale, la Dej

Manifestări consacrate Zilei Culturii Naționale, la Dej

Ziua Culturii Naționale și Ziua Eminescu au fost marcate luni la Dej printr-o serie de manifestări organizate de Primăria Municipiului, care au început la bustul poetului, din cartierul 1 Mai și au continuat cu inaugurarea a trei obiective culturale importante pentru oraș: librăria municipală, o sală de cinematograf 3D și o sală de conferințe multimedia. Toate trei se află în clădirea care a fost desemnată ca noua locație a Muzeului Municipal Dej, deschiderea festivă a acesteia urmând să aibă loc în 24 ianuarie.

Împlinirea a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu a fost sărbătorită în prezența reprezentanților administrației locale, a Garnizoanei Dej, instituțiilor și Asociației culturale ASTRA, precum și numeroși elevi și profesori din școlile dejene, prin intonarea Imnului Naţional al României, o slujbă de pomenire, depuneri de jerbe şi flori la bustul poetului și un moment literar-artistice susținut de Formația corală a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, recitatorii Trupei de teatru „Vistrian Roman” de la Centrul Cultural „Arta” și Grupul vocal al Liceului Teoretic „Al. Papiu Ilarian”.

Manifestările consacrate Zilei Culturii Naționale zilei de 15 ianuarie au continuat apoi, cu inaugurarea librăriei, cinematografului 3D și sălii de conferințe multimedia, unde, după alocuțiunile rostite de primarul Costan Morar și Constantin Albinetz, șeful Serviciului Cultură din cadrul Primăriei Dej, și eseurile citite de elevele Colegiului Național „Andrei Mureșanu” – Nagy Beatrice (XII D), Alina Jorj Alina (XI D) și Iulia Varga (X D) – a fost prezentat filmul documentar „Mihai Eminescu”, realizat de Andrei Gheorghe. Film, care va fi difuzat pe tot parcursul acestei săptămâni pentru a putea fi vizionat de cât mai mulți elevi ai școlilor dejene.

De asemenea, cu acest prilej, Biblioteca Municipală Dej a fost gazda Expoziției de carte: „Dor de Eminescu”.

Prin urmare, o zi cu adevărat întru cultură la Dej, orașul în care, de mai bine de 20 de ani investițiile în acest domeniu au fost mereu marginalizate sau ignorate cu desăvârșire. S-ar părea că în cele din urmă le-a venit rândul, municipiul de pe Someș dispunând în sfârșit de acele instituții care de-a lungul timpului, i-au adus alături de școli, o binemeritată notorietate.

M. V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*