Harta criminalității din România, în ultimii 20 de ani

Harta criminalității din România, în ultimii 20 de ani

În ultimii douăzeci de ani, rata criminalității s-a redus la mai bine de jumătate din valoarea maximă înregistrată la sfârșitul anilor ‘90. Factorii socio-economici au influențat puternic evoluția ratei criminalității din România. O treime din județele României au cunoscut o evoluție sinuoasă a ratei criminalității, cu un ecart foarte mare între valoarea minimă și valoarea maximă înregistrate într-un interval de timp redus.

Cotidianul.ro a realizat o analiză amplă a criminalității înregistrate în fiecare județ al României, pornind de la informațiile furnizate de Institutului Național de Statistică (INS). Potrivit INS, rata criminalității reprezintă numărul persoanelor condamnate definitiv la 100.000 de locuitori. Dacă în 1998 lider în topul criminalității era județul Mehedinți, în 2016 primul loc a fost ocupat de Tulcea. Harta interactivă a criminalității din România este disponibilă pe www.cotidianul.ro.

O situație îngrijorătoare este întâlnită în județele pe teritoriul cărora se află foste zone de exploatație minieră. Căderea industriei miniere a generat creșterea ratei șomajului și instaurarea unui climat economic auster, lucru care a favorizat creșterea bruscă a ratei criminalității. Așadar, în județul Bihor, rata criminalității aproape s-a dublat pe parcursul unui an, atingând nivelul maxim înregistrat la nivel național. Dacă în anul 2003 erau înregistrate 452 de condamnări la 100.000 de locuitori, în anul următor numărul condamnărilor la suta de mii de locuitori a ajuns la 743. Un exemplu similar este cel al județului Mehedinți, care a înregistrat timp de cinci ani consecutiv, din 1998, cele mai ridicate valori ale ratei criminalității din România. În 1998, județul Mehedinți înregistra 833 de condamnări la 100.000 de locuitori.

În ce privește județul Cluj, acesta a înregistrat cea mai mare valoare a ratei criminalității în anul 2015. A fost cea mai mare valoare înregistrată la nivel național, de 301 condamnări la 100.000 de locuitori.
În ciuda creșterii ratei criminalității în intervalul 2011-2015, din 2016 aceasta a cunoscut o scădere bruscă. Clujul s-a situat în 2016 aproape la coada clasamentului ratei criminalității, cu doar 136 de condamnări.

După douăzeci de ani, harta criminalității arată radical diferit, polii criminalității concentrându-se în sudul și estul țării. Transilvania și-a menținut evoluția echilibrată a ratei criminalității, menținându-se de-a lungul a două decenii în topul cu cea mai mică rată a criminalității.

Tulcea

În ultimii 10 ani, Tulcea s-a clasat aproape permanent în fruntea clasamentului național, înregistrând cele mai ridicate rate ale criminalității. Astfel, din anul 2012 până în 2016, Tulcea a înregistrat cea mai mare rată a criminalității din România, cu peste 300 de condamnări la 100.000 de locuitori, în fiecare an. Dacă în majoritatea județelor țării evoluția ratei criminalității a parcurs o pantă descendentă, în Tulcea tendința este de creștere în ultimii 6 ani.

Brăila

Rata criminalității în județul Brăila a avut un parcurs constant, poziționând județul la jumătatea clasamentului național privind rata criminalității. Excepție constituie perioada dintre 2007 și 2012, când Brăila a fost în fruntea clasamentului, cu o rată a criminalității între 350 și 400 de condamnări la 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, din 2012 încoace, rata criminalității este într-o ușoară scădere. În anul 2016 rata criminalității a scăzut la mai mult de jumătate față de valoarea maximă istorică atinsă de acest județ, înregistrându-se 116 condamnări la 100.000 de locuitori.

Vaslui

Din 2006 până în 2008 județul Vaslui a înregistrat cea mai mare rată a criminalității din țară, cu peste 400 de condamnări la 100.000 de locuitori. Situația s-a repetat și în 2010. De atunci până acum, județul Vaslui se găsește constant în top 10 județe cu cea mai mare rată a criminalității.

Vrancea

Curios este faptul că în perioada în care județul Vaslui nu a ocupat locul întâi în clasamentul național, acesta i-a fost luat de județul Vrancea. În anul 1998, Vrancea ocupa locul al doilea, după Mehedinți, ca număr de condamnări. Poziția a fost menținută până de curând, când valorile ratei criminalității înregistrează scăderi.

În cei douăzeci de ani analizați observăm că evoluția ratei criminalității la nivelul Capitalei este constantă, fără diferențe considerabile de la un an la altul. Totuși, dacă ne referim la sudul țării, se poate observa o creștere a ratei criminalității în județele Teleorman și Giurgiu în ultimii 3 ani, contrar tendinței naționale.

INS, cotidianul.ro
Foto: analizeeconomice.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*