Sondaj CURS:  politicienii care au greșit cel mai mult în 2017

Sondaj CURS: politicienii care au greșit cel mai mult în 2017

Anul 2017 a fost marcat de tensiuni politice, schimbări de guverne, scandaluri în Parlament și în stradă. Pentru toate acestea, românii îl văd responsabil pe Liviu Dragnea. PSD, partidul condus de Dragnea, este considerat de români dezamăgirea anului precedent, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, având ca beneficiar site-ul stiripesurse.ro, în perioada 3-10 ianuarie a.c.

Liviu Dragnea este văzut de 41% dintre respondenți drept politicianul care a greșit cel mai mult în 2017. Liderul PSD este urmat la mare distanță de Klaus Iohannis – 9%, dar, în mod surprinzător, și de Traian Băsescu – 6% și Victor Ponta – 3%. Urmează protagoniștii guvernamentali din ultimul an: Florin Iordache – 3%, Sorin Grindeanu – 3%, Mihai Tudose – 3%. Topul este completat de Dacian Cioloș – 2%, Călin Popescu Tăriceanu – 2%, Tudorel Toader – 1%, Lia Olguța Vasilescu – 1%, Gabriela Firea – 1%, Ludovic Orban – 1%, Kelemen Hunor – 0%. Trei la sută consideră că alt politician a greșit cel mai mult în 2017, iar 20% nu știu sau nu răspund.

Partidul care a dezamăgit cel mai mult în 2017 este PSD – 43%, urmat de PNL – 9%, USR – 6%, ALDE – 2%, PMP – 2% și UDMR – 1%. Toate partidele au dezamăgit, consideră 31% dintre respondenți, Niciunul – 3%, Nu știu/Nu răspund – 5%.

Partidul care a făcut cele mai multe greșeli de strategie în 2017 este tot PSD – 41%, urmat de PNL – 12%, USR – 4%, ALDE – 1%, PMP – 1%, UDMR – 1%, ”Toate partidele” este o variantă aleasă de 29% dintre respondenți. Niciunul – 2%, Nu știu/Nu răspund – 8%.

Doar 17% dintre respondenți consideră că PSD este partidul care a reprezentat cel mai bine interesele cetățenilor în 2017. Chiar și așa, PSD ocupă primul loc și în acest top, urmat de PNL – 10%, USR – 3%, ALDE – 3%, UDMR – 2%, PMP – 1%, Altul – 1%.

Toate partidele au reprezentat interesele cetățenilor consideră 3% dintre respondenți. Cei mai mulți români (55%) consideră însă că niciunul dintre partide nu se încadrează la această descriere. Nu știu/Nu răspund – 6%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*