Din februarie, pâinea va deveni mai scumpă!

Din februarie, pâinea va deveni mai scumpă!

De luna viitoare, pâinea ar putea fi mai scumpă cu 10%. Este efectul majorării salariului minim, la care se adaugă creșterea tarifelor la electricitate, gaze naturale și combustibili, avertizează patronatele din panificație.

Pâinea noastră cea de toate zilele, aia „de un leu”, e (încă) ieftină și proastă, în România. De la marii producători de grâu din Uniunea Europeană, se cumpără pâine congelată cu margarină și ulei de palmier, adusă apoi cu tirurile în țară. N-am văzut niciun politician să bată cu pumnul în masă pentru că nu se respectă rețeta tradițională a pâinii, deși e mâncarea săracului!

Scumpirea este inevitabilă, spune Aurel Popescu, reprezentant Rompan: „Am primit notificări de la furnizorii de utilități de gaze și energie că vom avea scumpiri la energie de circa 35% și la gaze de vreo 17%, deci aceste creșteri de costuri sunt aducătoare de pierderi (…). Utilitățile și forța de muncă acum au ajuns la peste 50% din prețul produsului, ori scumpirea lor duce obligatoriu la o modificare de preț în piață, pentru că altfel nu ai cum să lucrezi.”

Asta în contextul în care pâinea este cel mai consumat aliment în țara noastră: într-un an, un român mănâncă 96 de kilograme de piane, cu aproape 20% mai mult decât media europeană.

national.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*