Ajutor social de la stat: poţi lucra 4 ore pe zi şi primeşti salariul întreg

Ajutor social de la stat: poţi lucra 4 ore pe zi şi primeşti salariul întreg

Guvernul pregătește un nou ajutor social pentru persoanele care au grijă de bătrâni. Potrivit unui proiect de lege, se intenționează ca cei care au în grijă persoane vârstnice și sunt angajați să poată lucra jumătate de normă și să primească salariul întreg, pentru normă completă. Prima jumătate urmează să fie suportată de angajator, iar diferență va fi acoperită de bugetul local.

„Soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

„Timpul cât soțul și rudele au fost încadrate în aceste condiții se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu normă întreagă”, este explicat în lege, potrivit avocatnet.ro.

Legea mai specifică faptul că un salariat care beneficiază de această măsură și lucrează cu normă injumătătită își va păstra aceleași beneficii ale unui salariat care lucrează cu normă intreagă. Va avea astfel dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu în fiecare an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*