Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Dej

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Dej

Primăria Municipiului Dej a organizat astăzi, 24 ianuarie, o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. În cadrul acestor manifestări a avut loc și inaugurarea noii locații a Muzeului Municipal Dej, într-o clădire construită la sfârșitul secolului XIX, situată pe principala arteră a orașului.

Prima parte a programului s-a adresat cu precădere copiilor și a cuprins demonstrații de luptă cu gladiatori în interpretarea membrilor Asociației „Virtus Antiqua”, ateliere de meșteșuguri antice și jocuri romane, desfășurate atât în fața muzeului, cât și în incinta acestuia.

După momentul festiv al inaugurării Muzeului Municipal Dej, în prezența ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat slujba de sfințire a noului spațiu instituțional.

A doua parte a programului consacrat Unirii de la 1859, a avut loc la Centrul Cultural ”Arta”, unde, primarul Costan Morar, a înmânat titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Dej, Mitropolitului Andrei, „laudatio” fiind rostit de prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof univ dr. Ioan Bolovan. Tot domnia sa a susținut apoi, o scurtă prelegere cu tema „De la Mica la Marea Unire”.

Manifestările de miercuri s-au încheiat, în mod firesc, cu Hora Unirii.

Foto: Oprișan Zoltan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*