Vești bune privind serviciile medicale pentru asigurați

Vești bune privind serviciile medicale pentru asigurați

Teoretic, luna iulie va aduce o serie de beneficii pentru românii asiguraţi în sistemul de sănătate: vor primi mai multe medicamente compensate şi gratuite, tensiunea lor arterială va putea fi monitorizată timp de 24 de ore inclusiv de către medicii de familie şi vor putea obţine aparate auditive sau proteze fără a sta la cozi, aşa cum e în prezent.

Concret, în pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi se introduc noi servicii care vor fi oferite de medicul de familie. Spre exemplu, aceştia se vor putea ocupa de măsurarea continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore (Holter-TA), investigaţie care este posibilă acum doar la nivelul medicului specialist.

De asemenea, asiguraţii vor putea solicita de la medicii de familie inclusiv eliberarea unor adeverinţe pentru încadrarea în muncă, dar şi eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat în grad de handicap.

Modificări vor avea loc şi la nivelul ambulatoriilor din spitale. Spre exemplu, pacienţii vor putea beneficia de patru consultaţii de tip îngrijiri paliative pe trimestru, dacă medicul respectiv are şi competenţă în această zonă şi este certificat de Ministerul Sănătăţii în acest sens.

De asemenea, proiectul de contract-cadru prevede că îngrijirile paliative la domiciliu vor fi asigurate nu doar de un medic, ci de o echipă multidisciplinară, din care mai fac parte un asistent medical, un psiholog şi un kinetoterapeut.

Alte noutăţi de bun augur pentru pacienţi, după cum susţin reprezentanţii acestora, vizează eliminarea unor bariere birocratice pentru românii diagnosticaţi cu cancer, cuprinşi în programul naţional de oncologie. De pildă, aceştia nu vor mai nevoiţi să aibă asupra lor un bilet de internare pentru spitalizare continuă, aşa cum este în prezent, ci se vor putea prezenta direct la spital.

Legislaţia pare că va fi relaxată şi pentru pacienţii care au nevoie de dispozitive medicale, respectiv proteze pentru genunchi sau proteze auditive. Mai precis, persoanele asigurate vor transmite documentele necesare prin poştă, către casa de asigurări de care aparţin, fără a sta la cozi pentru depunerea dosarului.

Încă două modificări-cheie pentru pacienţi sunt următoarele: vor putea obţine medicamente compensate şi gratuite de la orice farmacie din ţară şi nu doar de la cele aflate în judeţul de care aparţine. În plus, pacienţii vor putea să îşi facă investigaţii la oricare frnizor de profil din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află acesta în relaţii contractuale.

ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*