Plafon de garantare pentru programul „prima mașină”

Plafon de garantare pentru programul „prima mașină”

Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi – Prima maşină, va beneficia de un plafon de garantare din partea statului, în valoare de 10 milioane lei, sumă rămasă neutilizată anul trecut. Potrivit Guvernului, gradul de utilizare a acestui plafon a fost mic, în ultimii trei ani.

“Ținând cont de faptul că menținerea programului în portofoliul de programe guvernamentale active cu garanția statului este importantă pentru asigurarea continuității și coerenței politicilor publice, se propune un nivel al plafonului garanţiilor care pot fi emise în anul 2018, în sumă de 10 milioane lei din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2017. Pentru nivelul plafonului s-au luat în considerare evoluția Programului și aspectele relevate de implementarea acestuia, precum și a gradului redus de utilizare a plafonului în cursul anului 2017”, se arată în textul hotărârii de guvern.

Prin programul Prima Mașină, persoanele fizice pot achiziționa, prin credit garantat de stat în proporție de 50%, o mașină al cărei preț de achiziție nu depășește 50.000 de lei, la care se adaugă TVA.

Cumpărătorul este obligat să asigure mașina printr-o poliță full Casco fără fransiză, care va acoperi cel puțin riscurile totale și partiale de furt și daună.

Pentru finanțare este necesar un avans de cel puțin 5% din prețul de achiziție, iar creditul este acordat pe maximum cinci ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*