Fond de investiții pentru start-up-urile românești de IT

Fond de investiții pentru start-up-urile românești de IT

Cu un buget inițial de 26 de milioane de euro, fondul de investiții cu capital de risc GapMinder vrea să aloce sume de până la 1 milion de euro unor companii aflate în faza de seed, alte 3 milioane de euro pentru o societate aflată într-un stadiu avansat și în start-up-uri. Acestea din urmă sunt firme aflate fie la început de drum, fie în faza de accelerare, unde investițiile vor fi de până la 100.000 de euro.

Este vorba de companii inovatoare de tehnologie informațională care au posibilitatea să se extindă pe plan extern, din domeniul serviciilor software și IT, inteligență artificială și digitală, securitate cibernetică, soluții IT pentru sănătate.

Va fi inițiat în acest sens programul de accelerare Techcelerator în București și Cluj, cu ajutorul căruia va fi efectuată preselecția start-up-urilor.Orice companie nouă care are nevoie de finanțare se poate înscrie în program. ”Ecosistemul start-up-urilor inovatoare de tehnologie din România are un potențial extraordinar și este deseori neglijat, așadar ne-am propus să îl susținem investind în soluții de viitor, în proiecte și companii ce pot fi dezvoltate și pe plan internațional. Noi le ajutăm să crească punându-le la dispoziție capitalul necesar, dar și experiența vastă a mentorilor din program”, spune Dan Mihăescu, Founding Partner GapMinder.

Membrii fondatori sunt persoane care au deținut poziții de top management în companii multinaționale din domeniul tehnologiei, iar acum vor să investească în start-up-urile românești. Aceștia fac parte din comunitatea de antreprenoriat și au experiență în programele naționale și internaționale de accelerare.

GapMinder este primul fond de capital de risc care s-a înființat în urma selecției organizate de Fondul European de Investiții. FEI face Parte a Grupului Băncii Europene de Investiții, FEI este și finanțator principal de risc pentru IMM-urile din UE. În România pune în aplicare instrumentele financiare prin programele: JEREMIE 2007-2013, Inițiativa pentru IMM și PO Competitivitate – POC, PO Regional și PNDR. Dintre acestea, POC 2012-2020 are un buget de 1,33 miliarde de euro, provenit din Fondul European de Dezvoltare Regională, și vizează susținerea investițiilor destinate cercetării, dezvoltării și inovării, un sector care nu beneficiază de sprijin suficient.

ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*