Mămăligă cu legume pentru Ziua Ursului

Mămăligă cu legume pentru Ziua Ursului

În a doua zi de februarie, când erau celebrați cei trei Martini de Iarnă, oamenii puteau face predicții despre cum va fi vremea doar cercetând cu atenție bârlogul urșilor, în timp ce femeile pregăteau bucate ritualice.

După spusa Elenei Niculiță Voronca, ursu-i ca și-un om: „el își face căsuță ca omul și își aduce de toate; numai cât atâta, că n-are foc. În ziua aceea a lui, – iarna – de Stratenie, el iese din casă și, de vede că-i afară frig, ger tare, vine înapoi și își sfarmă casa și începe a umbla așa prin pădure; dar de-i cald în ziua ceea, se bagă în colibă și șede; că are să mai fie frig, are să fie primăvara friguroasă, ploioasă. Cum de le știe ursul pe toate ca un om? Oamenii cred că urșii au fost odată oameni. Povestea spune că, demult, pe când Dumnzeu și Sfântul Petru încă mai umblau pe pământ, aceștia au ajuns în apropierea unei mori. Morarul, care i-a văzut de departe, s-a gândit să se ascundă sub pod și să-i sperie, poate așa vor cădea în apă. Dumnzeu însă, care le știa pe toate, și-a dat seama de vicleșug și l-a pedepsit pe morar să se transforme în urs și să-i sperie pe cei care-i ies în cale…”

Ei, și uite, de-asta nu trebuie lăsată ziua de 2 februarie să treacă fără să faci o mămăligă. Poate una îmbogățită cu legume, cum e și asta despre care o să vă spun acum!

Trebuință ai de: 200 g mălai, 750 ml apă, 300 g ciuperci, un dovlecel, o conservă roșii în suc, un ardei capia, o ceapă, 2 g boia iute, 100 ml ulei, sare, piper, cimbru.

Apa se pune la fiert cu o linguriță cu sare și puțin mălai. Când dă în clocot se pune tot mălaiul, se dă focul la minim și se lasă să fiarbă până s-a umflat mălaiul, amestecând din când în când ca să nu se formeze cocoloașe. Se încinge jumătate din cantitatea de ulei, se pune dovlecelul tăiat cuburi, se călește cinci minute, apoi se adaugă ciupercile spălate, scurse de apă. Se condimentează și se prăjesc legumele până scade lichidul lăsat de ciuperci. Cu cinci minute înainte de a fi luate de pe foc se adaugă și cimbru după gust. Ceapa și ardeiul capia se curăță și se toacă mărunt. Se încinge restul de ulei, se călesc ceapa și ardeiul două minute, se pun roșiile din conservă tocate, sucul de roșii și boiaua iute. Se condimentează, se adaugă puțin cimbru și se fierb 15 minute. Se pune mămăliga în farfurii alături de legumele prăjite, se toarnă deasupra sosul, se presară cu cimbru și se servesc.

antenasatelor.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*