Proiect: Buletinul să vină la pachet cu Constituția

Proiect: Buletinul să vină la pachet cu Constituția

Un deputat din Parlamentul României a iniţiat un proiect legislativ prin care propune ca fiecare cetăţean să primească, la împlinirea vârstei de 18 ani, un exemplar din Constituţie şi o broşură explicativă cu principiile de bază ale democraţiei.

Singura problemă, neluată în calcul de darnicul deputat este că, la câți analfabeți funcționali avem, respectivele broșuri nu vor aduce nici un folos tinerilor. Cel mult, tomberoanelor.

„Inițiativa mea – spune deputatul USR, Mihai Botez – este că acum, la 18 ani, când se reînnoiește buletinul odată cu acesta, cei de la Evidența Populației să ofere tinerilor și un exemplar al Constituției și o broșură care să explice câteva principii de bază: principiul separației puterilor în stat, să explice pe înțelesul tuturor cum funcționează o primărie și consiliul local, de fapt. De asemenea, să explice cum funcționează și cum este organizat Parlamentul și cum se iau decizii acolo, dar și drepturi și îndatoriri fundamentale conferite de Constituției. Mi s-ar părea important, pentru că eu le văd ca pe niște reguli ale democrației și sigur, probabil că nu o să le citească toată lumea, dar dacă 10% dintre tineri, 20% știe că există acest document, poate că va însemna un plus pentru democrația noastră”, a declarat, pentru agenţia Mediafax, Botez.

Deputatul USR a arătat că efortul financiar pe care l-a calculat ar fi de maximum 100.000 de euro pe an.

Mihai Botez a spus că va depune această inițiativă săptămâna viitoare pentru că mai are de obţinut semnături de la colegii din Parlament.

„Am obținut, până acum, 45 de semnături de la tot spectrul politic. Vreau să mai obțin și săptămâna viitoare, o inițiativă legislativă are mai multe șanse să treacă dacă are susținere din mai multe părți. Inițial, ceilalți colegi au fost sceptici, au întrebat de ce să mai facem cheltuiala asta, că oricum nu o citește nimeni. Cei de la UDMR mi-au spus că ar vrea să fie traduse în maghiară. Am luat acest aspect în considerare, deocamdată proiectul de lege rămâne așa cum l-am scris, va intra în comisii și acolo se poate amenda, se poate modifica”, a adăugat Mihai Botez.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*