Din 25 mai 2018 va fi pus în aplicare Noul Regulament General privind Protecţia Datelor

Din 25 mai 2018 va fi pus în aplicare Noul Regulament General privind Protecţia Datelor

Începând cu data de 25 mai 2018, va fi pus în aplicare Noul Regulament General privind Protecţia Datelor – Regulamentul (UE) 2016/679, care conferă persoanelor fizice mai multe drepturi, pe care şi le pot exercita în mod gratuit faţă de entităţile care le prelucrează datele – operatorii de date, informează un comunicat al autorităţii.

Drepturile sunt: dreptul la informare, dreptul de acces la datele personale, dreptul la rectificare şi ştergere (dreptul de a fi uitat), dreptul la restricţionarea prelucrării, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziţie.

Dacă plângerea este admisibilă, aceasta va putea fi urmată de o investigaţie la operatorul de date reclamat.

Măsurile corective pe care Autoritatea de Supraveghere le va putea dispune în temeiul Noului Regulament General privind Protecţia Datelor Personale se referă la: dispunerea unei avertizări în atenţia unui operator, acordarea unei mustrări, obligarea operatorului să informeze persoana vizată cu privire la o încălcare a protecţiei datelor, impunerea unei limitări temporare sau definitive, inclusiv o interdicţie asupra prelucrării, rectificarea sau ştergerea datelor sau restricţionarea prelucrării, etc.

În privinţa stabilirii sancţiunilor cu amendă, aceasta va avea la bază o analiză temeinică, în funcţie de circumstanţele fiecărui caz în parte.

Autoritatea precizează că în cazul în care va lua decizia impunerii unei amenzi administrative, precum şi valoarea acesteia în fiecare caz în parte, va acorda atenţia cuvenită criteriilor prevăzute de Regulamentul General privind Protecţia Datelor, astfel încât să se asigure principiul proporţionalităţii.

Autoritatea de Supraveghere „respinge publicitatea agresivă a unor terţe părţi în încercarea de monetizare a prevederilor Regulamentului General privind Protecţia Datelor, prin mediatizarea ”perspectivei de a se aplica amenda maximă de 4% din cifra de afaceri” şi acreditarea ideii false că aplicarea amenzii maxime ar fi principalul obiectiv al Regulamentului”, arată comunicatul.

Autoritatea de Supraveghere va elabora o secţiune de întrebări frecvente în cadrul website-ului propriu, www.dataprotection.ro, privind principalele obiective ale RGPD.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*