Se revizuiesc tarifele la telefonia fixă și mobilă

Se revizuiesc tarifele la telefonia fixă și mobilă

Implementarea Legii infrastructurii, introducerea coordonată a serviciilor 5G şi revizuirea tarifelor la telefonie fixă şi mobilă sunt doar câteva dintre obiectivele pe anul 2018, adoptate de Consiliul Consultativ al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi agreate cu industria de profil, se arată într-un comunicat al instituţiei. Printre cele mai importante proiecte se află acţiunile vizând aplicarea efectivă a prevederilor Legii infrastructurii, cu scopul de a reduce costurile instalării reţelelor de comunicaţii electronice în România. În acest sens, prin elaborarea deciziei de aplicare a Legii nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice, vor fi stabilite tarifele pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică.

De asemenea, pe parcursul anului 2018, vor fi luate măsurile necesare pentru realizarea inventarului naţional al reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură fizică asociate acestora şi vor demara colaborările cu alte instituţii pentru elaborarea normativelor tehnice privind proiectarea şi realizarea infrastructurilor fizice şi a reţelelor de comunicaţii electronice. Planul de acţiuni al ANCOM prevede, totodată, elaborarea şi adoptarea poziţiei naţionale privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz şi 26 GHz pentru sisteme de comunicaţii mobile de bandă largă, inclusiv pentru implementarea sistemelor de generaţie viitoare (5G).

În plus, până la finalul acestui an, arbitrul pieţei telecom şi-a propus revizuirea modelului de calculaţie a costurilor pentru tarifele serviciilor de terminare la punctele fixe a apelurilor.

‘Pentru a creşte competitivitatea accesului la reţelele de comunicaţii, în 2018 ANCOM va revizui pieţele relevante corespunzătoare serviciilor de linii închiriate-segmente terminale şi de tranzit comutat al apelurilor în reţelele publice de telefonie, va elabora decizia privind cerinţele tehnice pentru interconectarea IP în cazul serviciilor de voce şi va dezvolta platforma de măsurare a calităţii serviciului de acces la internet Netograf.ro’, menţionează Autoritatea.

Pe lista obiectivelor din acest an se mai află derularea unei campanii de control pentru verificarea modului în care furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului includ în contractele încheiate cu consumatorii anumite informaţii şi, nu în ultimul rând, evaluarea necesităţii desemnării unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal, în contextul în care la finele lui 2018 va expira perioada în care Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a avut această calitate.

În acelaşi timp, pe acelaşi segment al serviciilor poştale. un alt proiect se referă la verificarea cererii de compensare a costului net aferent anului 2017.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*