Proiect: Impozit pe clădire în funcţie de  evoluția pieţei imobiliare

Proiect: Impozit pe clădire în funcţie de evoluția pieţei imobiliare

Românii ar putea să fie impozitaţi în funcţie de evoluţia pieţei imobiliare, conform unei iniţiative legislative. Guvernul lucrează la o modificare a Codului Fiscal.

Fostul președinte ANEVAR, Adrian Vascu, avertiziează că executivul ar lucra în momentul de față la o nouă modificare a Codului Fiscal care prevede că, începând cu anul 2018, impozitarea clădirilor nerezidențiale aflate în propritatea persoanelor fizice sau juridice să fie realizată exclusiv pe baza evaluării valorii de piață.

Deşi Codul Fiscal nu a fost modificat anul trecut pentru a intra în vigoare de la începutul anului 2018, Guvernul nu a renunţat la această intenţie. Propunerea circulă pe la autorităţile locale din România, spune Adrian Vascu, potrivit capital.ro.

Evaluatorul avertizează că nu este posibilă estimarea valorii de piaţă a unei clădiri şi cere Guvernului să elimine această eroare din proiectul de lege.

Începând din 2016, impozitul pe clădiri datorat de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote asupra valorii de impozitare determinate dintr-un raport de evaluare semnat de un evaluator autorizat ANEVAR, conform Codului Fiscal.

Astfel, românii care desfăşoară activităţi economice trebuie să depună la primărie până cel târziu în 31 martie 2018 un raportul de evaluare al imobilului în care funcţionează în vederea stabilirii cuantumului de impozitare, doar dacă valoarea proprietăţii nu a fost actualizată în ultimii trei ani, asta pentru a evita plata unui impozit majorat.

Primăriile aplică imobilelor cu destinaţie rezidenţială o cotă de impozitare cuprinsă între 0,08% şi 0,2%, iar celor cu destinaţie nerezidenţială o cotă cuprinsă între 0,2 şi 1,3%.

Pentru anul 2017, evaluare proprietăţilor se depune în intervalul 1 ianuarie – 31 martie 2018. Dacă se depăşeşte acest termen, impozitele vor fi majorate. Cotele de impozitare cresc la 5% pentru persoanele juridice care nu-şi fac evaluarea o dată la trei ani.

Cotele au fost schimbate şi pentru persoanele fizice. Până în 2015 cota de impozitare pentru persoanele fizice care deţineau clădiri cu destinaţie rezidenţială era de 0,1%, deci, automat, veniturile obţinute de primării se pot dubla prin aplicarea unei cote de 0,2%. În acelaşi timp, în cazul persoanelor juridice care deţin clădiri cu destinaţie rezidenţială, cota lor de impozitare s-a redus de la 1,5% la 0,2%, la fel ca în cazul persoanelor fizice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*