„Decaparea” Justiției. Ministrul infractorilor

„Decaparea” Justiției. Ministrul infractorilor

Tudorel Toader și-a făcut datoria față de stăpânii de la partid. A declanșat procedura de revocare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care a acuzat-o inclusiv de utilizarea termenului „decapare” într-o înregistrare a cărei autenticitate nu este stabilită oficial. O oră și jumătate de pledoarie pentru hoție, pentru încălcarea legii și împotriva Justiției. Monologul profesorului Toader a fost exact ca tot mandatul său: o continuă apărare a bandiților, a puscăriașilor deranjați de înghesuiala din pușcării, a hoților care fură cu legea țn mână. Paradoxal, în tot răul e și un bine: președintele Iohannis, care are decizia în mână, poate reveni în arena publică.

20 de capete de acuzare a avut rechizitoriul fostului procuror, actual profesor și ministru. Tudorel Toader a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi și de fapte reale, și de fapte imaginare.

Ministrul a șters cu buretele tot ce a făcut bun șefa DNA, toate dosarele care au dus la condamnarea unor hoți cu gulere albe, toate dosarele de pe urma cărora s-au recuperat prejudicii de milioane de euro.

În schimb, timp de o oră și jumătate i-a pus în cârcă o presupusă încălcare a Constituției pentru anchetarea HG-urilor care au permis trecerea lacului Belina de la statul român la firma Teldrum. Presupun că Liviu Dragnea s-a simțit bine.

I-a pus în cârcă defăimarea României prin declarațiile date la Euronews și BBC, în care Kovesi atrăgea atenția asupra atacului penalilor asupra Justiției. Delict de opinie în toată regula. Căci, se știe, în România ai voie să vorbești doar de la două dosare penale în sus. Mi-l imaginez pe procurorul Tudorel Toader anchetând prin anii 80 vreun amărât care asculta Europa Liberă sub plapumă – nu e deloc inimaginabil acum, așa-i?
A acuzat-o pe Kovesi ca a folosit termenul „decapare” într-o convorbire scurtă, în presă, deși Kovesi a contestat permanent autenticitatea înregistrării, iar raportul Inspecției Judiciare a dovedit că a existat o alterare a înregistrării.

I-a mai reproșat ministrul lui Kovesi și „comportamentul excesiv de autoritar, discreționar, contrar obligațiilor de rezervă și deontologice impuse magistraților”. O oroare, o erezie, desigur! De parcă sub asaltul neîncetat al penalilor, timp de patru ani, ar putea cineva să reziste altfel.

Au fost și reproșuri parțial întemeiate, precum neimplicarea în identificarea și eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori. Cazul celebru Negulescu. Da, Negulescu e un caz, iar Kovesi trebuia să reacționeze mai rapid. Dar alte cazuri în care chiar DNA și-a pedepsit, prin inculpare și trimiterea în judecată, propriii procurori – ele nu contează? Alegi, ca ministru, doar exemplul care servește tezei cu care ai venit la de întâlnirea de partid?

Pe scurt, un raport plin de inexactități, judecăți de valoare și rea-credință. Un raport scris special pentru a justifica ne-justificabilul, adică sacrificarea uneia dintre puținele frâne în calea infractorilor care au pus încet-încet stăpânire pe toate instituțiile țării.

Totul a fost minutios pregatit, o știm deja. Operațiunea de înlocuire a lui Kovesi a pornit cu campania mediatică desfășurată simultan pe Antena 3 si RTV, bazată pe insăilările și manipulările turnătorului Vlad Cosma (12 denunțuri la activ). Înainte, oamenii încercaseră să negocieze cu procurorii. Au fost două săptămâni de delir mediatic, dublate de chemarea la ordine executată de premierul Viorica Dăncilă. Iar la final, ministrul Tudorel Toader a livrat ce i-a fost cerut.

E Kovesi perfectă, vă veți întreba? Chiar nu a greșit cu nimic? Sigur că nu e perfectă, sigur că a greșit. Dar într-o societate atât de imperfectă, era posibil să-și facă altfel meseria? Era posibil să aibă rezultatele pe care le apreciază toți partenerii occidentali? Și încă ceva: între ea și Tudorel Toader, pe cine ați alege? Între DNA și oamenii din spatele Black Cube, pe cine mizați că slujește mai bine interesul public, legea și adevărul?

Acum, zarurile au fost aruncate. Decizia e la președintele Klaus Iohannis. O eventuală revocare a șefei DNA îi desființează cariera politică. Refuzul de a o demite îi va readuce aprecierea publicului anti-PSD, dar și pericolul unei posibile suspendări. Nu cred că sunt șanse reale să adopte poziția lui Tudorel Toader.

De-acum, România intră într-o nouă fază de instabilitate politică. Vor urma, probabil, mitinguri (posibil de ambele tabere), tensiuni între instituții și un suflu nou pentru tabăra penalilor. Aăaugați-o la instabilitatea economică, tot mai des pomenită în analizele care contează, și vedeți orizontul unui nou an pierdut pentru România.

Cristian Pantazi – HotNews.ro goo.gl/hjeciW

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*