Salariile: pentru unii mumă, pentru alții, ciumă!

Salariile: pentru unii mumă, pentru alții, ciumă!

Pentru anumite categorii sociale, noua Lege a salarizării aduce venituri de aproape zece ori mai mari decât media amărăștenilor cantonați în zona salariilor minime și medii sau a pensionarilor condamnați la subzistență. Marii „câștigători” sunt medicii, funcționarii de stat, profesorii și IT-iștii, secondați de poliție și armată, plus cei cu profesii liberale. Dar și cei cu „pensii speciale”. Grosul votanților PSD, adică „boborul”, a rămas pe dinafară.

Lucru pe care ar trebui să-l știe votantul cu 500 de lei pensie pe lună, căruia i se tot vorbește despre egalitatea și echitatea social-democrată. Credeți c-ar mai exista atâtea pensionări dacă s-ar interzice din nou angajările la stat? Plus că ar rămâne multe locuri libere în administrație pentru tineri. Tineri nevoiți acum, la teminarea facultății, ori să plece în străinătate, ori să facă tot felul de munci necalificate. Evident, nu vorbesc aici de tinerii de partid (orice partid), care au ușile deschise peste tot, chiar dacă nu știu nici măcar să scrie. (În facultățile trecute cu proptele politice n-au avut timp să învețe să scrie, având treabă la partid.) Cam asta e situația cu pensiile speciale, salariile nesimțite și un partid care se declară al celor mulți, dar a rămas un ocrotitor ai pensionarilor de lux.

Nu mai discutăm și faptul că, la speranța de viață din România (73,4 ani), cel cu pensia normală are în medie doar opt ani să se bucure de ea, în timp ce „specialul” mai are o viață de trăit. Ca să nu mai vorbesc că România e o țară cu totul și cu totul specială. Personaje de bază ai sistemului represiv de dinainte de 1989, securiști și milițieni care au schingiuit oameni, au acum pensii și de câte 100 de milioane de lei vechi pe lună, râzându-le în față celor pe care i-au torturat, care acum se chinuie cu pensia de pe lună pe alta.

Medicii, pe lista câștigătorilor

Începând cu 1 martie un medic primar va avea un salariu de 15.000 de lei la care se adaugă vechimea şi celelalte sporuri de care beneficiază. Cel puţin aşa s-a lăudat miercuri ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu.

Informaţia este însă, doar parțial adevărată. Asta pentru că după achitarea contribuţiilor sociale, salariile medicilor nu mai sunt tocmai cele promise de guvernanţi. Mai precis, salariile prevăzute în grila de salarizare sunt salarii brute, la care se aplică o reducere de aproape 42%, însemnând contribuţii sociale. Astfel, un medic primar cu 20 de ani de vechime în sistem ajunge să ia în mână, fără sporuri şi gărzi, puţin peste 9.000 de lei, spune medicul Eleodor Cârstoiu, chirurg pediatru şi vicepreşedintele sindicatului Hipocrat. „Colegii se bucurau când au văzut cifrele avansate în spaţiul public, dar erau venituri brute, nu nete. Totuşi, mărirea aceasta salarială diminează interesul medicilor pentru străinătate, iar cei care îşi completau veniturile mergând şi în privat spun că sunt mulţumiţi de venituri”, a declarat chirurgul pediatru.

Concret, un medic primar, care acum câştigă 6.010 lei brut, va avea un salariu de bază de 13.338 de lei, iar un medic specialist, care acum are 4.675 de lei, va primi un salariu de 10.563 de lei. La anatomie patologică şi medicină legală, un medic primar va avea o creştere salarială de la 9.481 de lei la 16.250 de lei, iar un autopsier debutant, care acum are un salariu de 2.600 de lei, va avea un salariu brut de 4.693 de lei.

…talonați de profesori!

În cazul cadrelor didactice, majorarea salarială va fi de 20%. Astfel, un profesor cu o vechime între 25 şi 30 de ani, al cărui salariu este acum 4.371 de lei, va câştiga 5.246 de lei brut, iar profesor universitar cu o vechime între 20 şi 25 de ani, care acum câştigă 7.163 de lei, va avea 8.596 de lei. Prin majorările etapizate prevăzute în Legea salarizării unitare aprobate în vara anului trecut, în cazul personalului didactic salariile de bază vor creşte cu 20%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*