Borș cu fasole albă (rețetă de post)

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțină de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle, brânza sau laptele, alegând legume și verdețuri, în rețete sănătoase și sățioase, fără îndoială.

Mâncărurile pe bază de legume, în special fierturile, sub diverse forme, reprezintă o alternativă atât sănătoasă, cât și îndestulătoare.

Borșul, preparat în casă sub formula „a umple borșul”, era rezultatul unui ritual încărcat de semnificații. În general, se făcea din tărâțe sau făină de secară ori păpușoi, udate mai întâi cu apă rece. Apoi, de îndată se turna apă clocotită și se lăsa la acrit într-un loc mai cald. Pentru a grăbi procesul de dospire, i se adăugau în compoziție huști (depunerile de pe fundul putineiului) sau aluat de pâine ce fusese lăsat un pic la crescut.

Credința populară spune că, borșul este după sufletul omului. Se acrește repede, numai într-o zi, dacă e „umplut” de o femeie harnică. Una leneșă va avea borș acru de-abia în câteva zile. Dar, chiar și așa, există o soluție de a acri borșul fără a da greș. Tot ce trebuie să faci este să găsești în sat acel om despre care i s-a dus vestea că este iute la mânie. Pe acela trebuie să-l tragi de urechi, rostind „Acru borșul!” Și pe dată se acrește, cu atât mai tare cu cât se supără gospodarul mai amarnic!

O altă credință populară spune că borșul este echivalentul vinului pe lumea cealaltă, așa că, nu se refuză niciodată. Dat de pomană sau dăruit celui care are nevoie, se transformă în vin în lumea celor trecuți în neființă.

Și-acum, să pregătim un delicios borș cu fasole albă!

Ai trebuință de: 200 g fasole albă, 100 g morcovi, 100 g ceapă, 4 cartofi, o jumătate de țelină, o rădăcină de pătrunjel, verdeață (leuștean, mărar), borș, sare, ulei.

Fasolea se spală și se pune la fiert. Legumele se curăță, se dau pe răzătoare și se lasă la înăbușit într-un vas cu ulei. După aproximativ un sfert de oră se adaugă apă clocotită și se lasă să fiarbă. Se pune fasolea albă.

Borșul se fierbe separat și se îndepărtează spuma ce se formează la suprafață. Se toarnă apoi peste legume, în cantitatea dorită, după gust. Se sărează și, după ce a mai dat câteva clocote, se ia de pe foc și se presară verdeața tocată.

Sursa: retetazilei/antenasatelor.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*