„Intermezzo” cu succes,  pe scena Festivalului Rotary din Baia Mare

„Intermezzo” cu succes, pe scena Festivalului Rotary din Baia Mare

Duminică s-a tras cortina la cea de-a V-a ediție a Festivalului Rotary de Teatru Contemporan pentru Tineret – „Acting”. Desfășurat în Baia Mare, în perioada 23-25 martie, „Acting” este cel mai important festival pentru liceeni din această zonă a țării, reunind anul acesta peste 100 de tineri din opt orașe: Arad, Baia-Mare, Cluj-Napoca, Dej, Huedin, Mangalia, Panciu, și Sighetu Marmației. Trupele de elevi prezente la festival beneficiază de sprijinul financiar oferit de Cluburile Rotary din localitățile pe care le reprezintă, organizatorul festivalului fiind Rotary Club Baia Mare.

Iar dacă vă întrebați de ce ACTING, pot să vă spun, apelând la cuvintele organizatorilor: „… pentru ca tinerii au o ”foame” apriga pentru cultura artelor vizuale, de care deseori nu sunt constienti. Pentru că teatrul modelează caracterele, deschide apetitul pentru artă, ajută la dezvoltarea personalității. El apropie spiritele, crează prietenii, educă”.

La fel ca și la edițiile anterioare, spectacolele din cadrul festivalului au avut loc în sala Teatrului de Păpuși din Baia Mare, iar juriul festivalului a fost format din cadre universitare, masteranzi și studenți de la Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca, regizori și actori. Colaborarea cu această facultate de prestigiu, dar și prezența reprezentanților instituție de învățământ în juriu, a făcut posibilă, de-a lungul anilor, dezvoltarea festivalului într-unul de descoperire a tinerelor talente. Tânărul actor care primește premiul de interpretare are șansa unică de a intra direct la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca, fără examen de admitere.

Coordonatorul proiectului este Angela Dobrai, past -president Rotary Club Baia Mare (2015-2016), iar directorul artistic al festivalului este omul de teatru cu o vastă experiență în acest domeniu, profesorul Nicolae Weisz.

Anul acesta, pe scena festivalului au fost prezentate 12 spectacole, evenimentul incluzând și diverse ateliere suținute de reprezentanții Facultății de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca, întâlniri cu personalități din lumea teatrului, un spectacole de teatru profesionist și un concert „Rolling Papers”.

Spre bucuria noastră, ediția din acest an a însemnat și prima participare a unei trupe de teatru din municipiul Dej, respectiv, Trupa „Intermezzo” a Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, coordonată de prof. Lucian Iosip. Tinerii actori dejeni s-au prezentat cu parodia „Rețetă pentru o bună SCUFIȚĂ ROȘIE” de Christian Jolibois și Romain Drac, în regia profesorului Iosip Lucian și decorurile/scenografia realizate de prof. Dana Tomșa.

Frumoși, entuziaști și talentați, actorii dejeni s-au bucurat de succes și aprecieri elogioase, revenind acasă cu diplome de participare și un binemeritat „Premiu special de interpretare masculină”, acordat lui Alex Țigoan, în rolul lupului „de poveste”.

Felicitări tinerilor actori: Bote Tudor, Rus Bianca, Bora Mara, Țigoan Alex, Toderean Bogdan și Chiș Răzvan, felicitări profesorilor care s-au ocupat de ei – Lucian Iosip, Elena Obreja, Ionela Vlad și director Emilia Mureșan – și, nu în ultimul rând, felicitări Clubului Rotary din Dej care a mizat cu încredere pe buna pregătire a trupei!

M. Vaida

Foto: Acting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*